Про "славну яворівку" – одяг, який носили жителі Надсяння, говорили ще наприкінці ХІХ століття. Тоді часто компоненти жіночого строю називали "білими", оскільки їх виготовляли з домотканого лляного полотна.

Характерними кольорами для одягу на Яворівщині були зелений, помаранчевий, жовтий, зрідка – чорний. Візерунки складалися з дрібних мотивів, передає портал "Локальна історія".

Бавниця

Цей головний убір відомий тільки на Яворівщині. Бавниця – це смужка полотна, з одного боку прикрашена комбінованим стібком, що поєднував декілька способів вишивання. Її складали кілька разів так, щоб утворити тверду стрічку та пов’язували навколо голови.

Хустка

Фото:  Катерина Москалюк
Фото: Катерина Москалюк

Спочатку хустки виготовляли з домашнього лляного полотна. Пізніше почали вишивати на фабричному білому полотні, а потім – і на кольоровому.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Сорочка

Фото:  Катерина Москалюк
Фото: Катерина Москалюк

Сорочку густо оздоблювали вишивкою: на уставках, на рукавах, на манжетах, на комірці та на пазусі. Переважали рослинно-геометричні орнаменти.

Камізоля

Безрукавка, яку обов’язково одягали поверх полотняної сорочки. Спереду завершувалася вишитими заокругленими клинцями.

Спідниця

Фото:  Катерина Москалюк
Фото: Катерина Москалюк

За поясне вбрання слугували спідниці-шорц, від німецького – фартух. Їх ткали в повздовжні смуги. Також носили спідниці-мальованки, які виготовляли із лляного полотна.

Запаска

Фото:  Катерина Москалюк
Фото: Катерина Москалюк

Поверх спідниці носили лляну білу запаску, вишиту з двох пілок, з’єднаних між собою яскравою червоною мережкою. Майже половину полотна займали узори.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"