Сьогодні, 5 вересня, у приміщенні львівського прес-клубу зібрались представники Львівської міськради, які обговорювали питання побудови готелю Hilton у Львові. Також були запрошені Лілія Онищенко-Швець, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР та Юліан Чаплінський, начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР, ні перша, ні другий на подію не прийшли.

Тема обговорення звучала так: " Чому сім’я Хілтон відмовиться будувати апарт-готель на місці колишнього Стрийського цвинтаря".

"Про цвинтар, який ми говоримо нині, то це кладовище, яке функціонувало понад сто років, приблизно до кінця 19 століття. Цвинтар був переповненим на той момент й відповідно закритим. Однак, у 1914 році, з приходом москалів, там ховали солдатів, які масово помирали у шпиталях від різних хворіб у тому числі. Тож два роки його знову активно використовували, а далі він знову стояв покинутим. І доля цвинтаря насправді дуже сумна, бо в ЛМР дозволили зробити родичам перепоховання на інші відкриті на той момент цвинтарі, але цим правом скористались дуже нечисленні львів’яни, тож маса поховань так і залишилась під землею", - повідомив директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, історик Іван Сварник.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Громадська діячка, членкиня громадської ради при Львівській ОДА Олеся Дацко наголосила, що влада міста зловживає видачею містобудівних дозволів. "В даному випадку відбувається чистий дерибан, ще покійна нині пані Віра Лісковська в 2017 році мала багато публікацій про те, що територію парку фактично вкрали, але чомусь прокуратура порушень не встановила і суд встав на сторону власника приміщення і дозволив "відкусити" величезну територію парку",- розтлумачила активістка.

Василь Петрик, вчений секретар УНК ІКОМОС, архітектор, доцент НУ "Львівська політехніка" наголосив, що згідно положень законодавтва, міська влада мала би узгодити всі архітектурні перетворення з центральним органом охорони культурної спадщини.

Всі спікери прийшли до висновку, що будувати новий готель на місці людських поховань не варто.

Нагадаємо, що Андрій Садовий повідомив, що планує збільшити кількість автобусів маршруту № 48.

Як повідомляв портал Знай.ua, борг за несплату комунальних платежів на Львівщині складає понад 2 мільярди

Також Знай.ua писав про те, що у Шевченківському гаї Львова підходить до завершення реставрація старовинного вітряка, який був привезений із села Ширівці Чернівецької області і датується початком XX століття.