Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

У Шевченківському гаї Львова підходить до завершення реставрація старовинного вітряка, який був привезений із села Ширівці Чернівецької області і датується початком XX століття. Він презентує виробництво борошна і цим єявляється одним із найцікавіших об'єктів Шевченківського гаю. Інші споруди демонструють здебільшого старовинні житло та побут.

Два роки тому вітряк пошкодила негода. А інколи й відвідувачі музею докладають руку: пробують самотужки крутити крила вітряка, забуваючи, що це музейний експонат. Тож вітряк пережив уже три ремонти.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Відновлення вітряка ‒ справа нелегка, як фізично, так і технологічно.

Керівник будівельно-реставраційного відділу музею Василь Марків розповідає: " Найгірше в цьому вітряку було найти відповідне дерево для валу, бо вал — це є основа, на якій тримаються всі крила. Довго ми проводили пошук, поки підібрали дерево. Потім ми калібруємо, робимо його круглим, бо дерево ідеально рівним ми не можемо знайти. Ну а далі йде вже повністю вимірюєм, закреслюєм, висверлюєм отвори і монтуєм".

ВІтряк урочисто відкриють цього тижня на щорічному Святі хліба. Також відвідувачам вперше запрезентують і експозицію із солом'яних виробів. Загалом фондова збірка музею нараховує 77 солом'яних експонатів. Відтепер більшість із них зможуть побачити і відвідувачі музею.

Нагадаємо, що реконструктори середньовічного життя українців з головою поринули в стародавній побут

Як повідомляв портал Знай.ua, українець знайшов скарб прямо на дільниці

Також Знай.ua писав про те, що на Харківщині пройде культурно-розважальний захід “ApplеinAir”