Епіфаній Никифор Дровняк із лемківського містечка Криниця – відомий у світі художник-самоук. Усі 73 роки свого життя він фактично був жебраком, навіть тоді, коли його картини експонували в Парижі

Біографія, схожа на легенду

Никифор Дровняук, фото niezlasztuka
Никифор Дровняук, фото niezlasztuka

Часто кажуть, що Никифор був глухонімим. Це не так. Він чув, але говорити не міг, бо мав аномалію – язик приріс до піднебіння. Саме тому його мовлення було специфічним. Никифор Дровняк був дуже незграбним. Низького зросту і його часто били діти. Житло і їжу давали йому мешканці Криниці, а Никифор розраховувався за це своїми картинами, передає портал "Локальна історія".

Картина Никифора Дровняка
Картина Никифора Дровняка

Малював на коробках з-під цигарок

Чоловік завжди шукав на чому б помалювати. Він не мав гарних листків чи полотен, тому брав викинутий картон або коробки з-під цигарок. Таких акварельок намалював десятки тисяч, більшість із них, на жаль, знищена. Мистецтвознавці припускають, що у світі збереглось близько 30–50 тисяч робіт Никифора.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

“Я бачив Никифора в Америці в колекції Володимира Баранецького. У Торонто Святослав Ключник мав до півсотні його робіт, дві акварельки були в Петра Яцика. Спершу лемки несли по світу його роботи. Тоді набути їх було дуже легко – безкоштовно чи за символічну плату”, – розповідає письменник Михайло Слабошпицький, який збирав інформацію про художника.

Лемківський художник переважно зображав персони святих, або ж краєвиди міста із небосягами. До 1950-х у Національному музеї налічувалось 200 картин Никифора, але потім вони зникли.

Никифор Дровняк, фото: culture
Никифор Дровняк, фото: culture

“У 1952-му відбулася величезна чистка фондосховищ. Твори релігійного характеру, “ідеологічно шкідливі”, роботи художників, які виїхали за кордон – загалом кілька тисяч творів – усе перевели у спецфонд і знищили. Є ті списки, але 200 творів Дровняка там не значаться. Їхня доля невідома. Цілком можливо, що хтось їх просто привласнив”, – розповідає Іван Терещак, завідувач відділу сучасного мистецтва Національного музею у Львові.

Зараз ціна за невеликий малюнок Никифора із міським пейзажем розміром 20 на 30 сантиметрів на одному з інтернет-аукціонів коштує від 500 до понад 1 000 доларів.

Картина Никифора Дровняка
Картина Никифора Дровняка

“Нікого нема біля Никифора”

“Никифор не переймався своєю популярністю і жодного разу не був на своїх виставках. Після війни йому допомогли вступити до Краківської академії мистецтв, однак він провчився там заледве два роки”, – розповідає Іван Терещак.

Наприкінці життя Никифор занедужав на туберкульоз. Помер художник у 73 роки, самотній, так і не придбавши власного дому.

Нагадаємо, що молода пара розповіла, як облаштовувалася в маленькому карпатському селі після життя у столиці: "Сподівались, що це допоможе сповільниться"

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"