Українка Ростислава Пекарюк показала ікону, яку вишив її тато Василь Іванович під час перебування у концтаборі.
Про це повідомляє Ukrainian People Magazine у соціальній мережі фейсбук.

Тато Ростислави Пекарюк народився у 1927, а помер у 2009. Жінка зізнається, що знала, що її тато вміє вишивати, адже по життю він багато, що вмів.

Скріншот допису у фейсбук
Скріншот допису у фейсбук

"В радянських тюрмах вишивати було заборонено. Так система намагалася знищити людину, стерти її ідентичність. Тому вишивали підпільно. Коли ж вишивку знаходили, то її нищили, а того, хто її вишивав, могли жорстоко покарати. Крім того, у камерах не можна було мати голку", - пише вона.

Через заборони, вишивати доводилося кістками з оселедця, який був в "меню" ув'язнених. Щоб здобути нитки чоловік витягував їх з власного одягу аби вистачило на ікону.

"Ікона після повернення була захована в батьківському домі на Калущині, щоб під час обшуків, ніяка рука не посягала на сокровенне. А тепер, зберігається як цінна реліквія в місті Моршин, в нашій домівці", - підсумувала жінка.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"