Легендарній зв’язковій командувача УПА Романа Шухевича виповнилося 100 років.

Про це повідомляє інформаційний портал newsyou.

Разом з легендарним командувачем УПА Романом Шухевичем у підпіллі працювало ціле гроно жінок-патріоток. Однією з них були Ольга Ільків зі Львівщини і Марта Пашківська, уродженка міста Борщева, що на Тернопільщині. Марта загинула ще молодою, а от Ольга Ільків – дожила до глибокої старості і святкує 100-річний ювілей.

Ольга Ільків


Ольга Ільків – легендарна зв'язкова Шухевича, яка довго працювала з ним у підпіллі. А потім 14 молодих років провела у тюрмах. За ґратами вона писала вірші, які потім таємно забрала із собою на волю і про які казала, що «вони горять пекельним, нищівним вогнем».

Ольга Ільків була дуже дружною з Мартою Пашківською, вони написали чимало легендарних повстанських пісень. Ольга Ільків складала чудові вірші, а Марта писала до них музику. Найвідоміша пісня, написана у цьому жіночому тандемі – «Повстанське танго».

Ольга Ільків у молоді роки


Відомо, що у командира УПА Романа Шухевича було п'ятеро зв'язкових. То був справжній легіон жіночої підпільної боротьби. Пані Ольга мала псевдо «Роксоляна» та була старшою за свою подругу Марту на п'ять років і у підпіллі їх зблизила не лише боротьба, але й творчість.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

У 2008 році Ольга Ільків нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ-го ступеня. Членкиня Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На Львівщині знайшли бідон з записками від Бандери - земля зберегла таємницю легендарного ватажка УПА

Як повідомляє портал «Знай.uа» Львів'ян посадили вдома до кінця червня – ще не готові шастати

Також «Знай.uа» писав, що Львівські депутати відмовили Садовому в кредиті, - комунальники залишаться без зарплати