Українців запевнили, що посівів цукрового буряку вистачить для забезпечення внутрішніх потреб в цукрі. Однак, як зазначають фахівці, більша кількість посівів наростила б експортний потенціал.

Про це заявила аналітик УКАБ Svitlana Lytvyn. За її словами за минулий маркетинговий рік Україною було експортовано 51,2 тисячі тонн цукру на загальний виторг $30,7 млн. Половина цього обсягу була експортована до початку повномасштабного вторгнення, решта – з червня 2022 року.

За її словами 2022 році цукрові буряки посіяно на площі близько 180 тисяч га, що становить 80% посівів від минулого року. То ж цього цілком вистачить для забезпечення внутрішніх потреб українців у цукрі, запевнила Світлана Литвин.

Ціни на цукор, скріншот з відео
Ціни на цукор, скріншот з відео

Як повідомили в Мінагрополітики, для внутрішнього споживання згідно з прогнозами Україні необхідно 1 млн 68 тисяч тонн цукру. А перехідні залишки сьогодні складають близько 480 тисяч тонн. Крім того, цьогоріч заводи зможуть виробити близько 1,080 млн тонн цукру, що це дозволить закрити внутрішню потребу, а частину експортувати.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Водночас слід враховувати те, що ця галузь також значно постраждала через війну, зростання цін на енергоносії, дорогі матеріали, які використовуються при обробці рослин.

"Основні проблеми нового сезону це зростання вартості газу, вугілля, мастил тощо, частка яких у загальній собівартості виробництва значна. Виробництво цукру є дуже енерговитратною діяльністю. Наразі цукрові заводи активно шукають шляхи переходу на альтернативні види енергії", – Світлана Литвин. Світлана Литвин

Нагадаємо, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, забудьте про свіжі салати на столах: тепличні огірки почали стрімко дорожчати