У горах на Прикарпатті уважні місцеві мешканці натрапили на рідкісну рослину – тирлич крапчастий. Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив краєзнавець та гірський рятувальник Василь Фіцак.

За його словами, така знахідка – неабияка удача в горах.

“Останніми роками все рідше можна зустріти цю красиву рослину Карпат, занесену до Червоної книги України”, – додав він.

Скрін, Facebook Василь Фіцак
Скрін, Facebook Василь Фіцак

У коментарях українці пишуть, що дехто з них ніколи не бачив цю рослину наживо.

Популярні новини зараз

У Харкові вшанували пам'ять загиблих в авіакатастрофі АН-26 під Чугуєвом: квіти, сльози і сотні небайдужих

Як взимку зекономити до 80 % на опаленні: українці знайшли дієвий спосіб – "по-радянськи"   

Україну засипало снігом, погода з'їхала з глузду у вересні

"Вже назавжди": Аліна Гросу в образі Лариси Доліної відгуляла шикарне весілля

Показати ще

«Оце він такий!» , «Бачила сьогодні під Шпицями, краса!», - захоплюються люди.

Інші додають, що причиною зникнення виду могла стати людська діяльність.

«Бо знищують, копають коріння...», «Тирлич жовтий - той дійсно рідкість, бо гуцули увесь на джинджуру пустили, а цей - не той ґатунок, тому копають менше. Турбує інша проблема: місцеві вигромаджують граблями лишайник "ісландський мох" що у КБЗ, що у КНПП. Попутно знищують все, що підвернеться...», - зазначають українці.

Додамо, що джинджура – це унікальний і популярний гуцульський напій, зварений на основі ячмінного солоду і настояний на корені джинджури (тирлич жовтий) та золотому корені (радіола рожева). Міцність отриманого напою сягає 42-45 градуси. Ціна за півлітрову пляшку - 100 гривень.

Раніше повідомляли, поради експертів: чим підгодовувати квіти, щоб виростити велику клумбу.

Як повідомляв Знай.uа, як виростити Солодкий горошок на власному городі-кілька простих дій.

Знай.uа писав, в Україні створили екологічні пакети з кукурудзяного крохмалю: забудьте про Пластик.