Отже, відсьогодні, розпочинається новий етап втілення норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який забезпечить збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнення її статусу як державної.

До речі, частина норм закону вступили в дію одразу. Наприклад, державна мова обов’язкова при застосуванні у рекламі, медицині, на транспорті, діловодстві, документообігові та звітності, науці, технічній та проектній документації.

Частина ж закону, яка вступає в дію сьогодні, передбачає використання української на телебаченні та у кіноіндустрії, виданні та продажі книжок, екскурсійному бізнесі та туризмі.

Окрім цього, кандидати на державні посади та ті особи, які бажають отримати українське громадянство, відтепер повинні складати тести на знання державної мови.

Отже, що змінюється відсьогодні: показ фільмів в Україні можливий за умови, що актори у ньому говорять тільки українською. Ті стрічки, які виготовлені іноземною мовою, повинні дублюватись або переозвучуватись українською.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Усі концертні програми, шоу чи інші розважальні заходи віднині організовуються і проводитися тільки українською. Якщо ведучі не володіють українською – їх перекладають в синхроні.

До слова, оголошення чи інші інформаційні матеріали на заходи будь-якого роду, мають бути виготовлені тільки українською. Якщо ж вистава у театрі написана іноземною, то її обов’язково повинні перекласти на державну (субтитри чи звуковий переклад).

Також українською мають користуватися і в музеях, галереях, на виставках.

Видавнича діяльність також зобов’язується повністю перейти на українську . У той же час книгарні повинні мати в арсеналі не менше 50 % книг українською.

Екскурсоводи також надаватимуть тепер послуги виключно українською (виняток тільки екскурсії для іноземців).

Також, відсьогодні, усі, хто планує працювати на державній посаді, повинні здавати тест на знання державної, тобто української, мови.

Деякі депутати неодноразово намагались зірвати вчасний вступ у дію вказаного закону. Мотивували періодом карантину. Проте, їм не вдалося цього зробити і попри скандали, норми мовного закону почали діяти.

Нагадаємо, Ідентичність, конфлікт і травми: відома журналістка, розповіла як вивчити українську, забувши про страх

Також, Знай.uа писав, Кремінь заявив, що збереження мови – це питання гідності для українців за кордоном

Як раніше повідомляв Знай.uа Від 3400 до 6800 гривень штрафу: в Україні набув чинності закон про мову, як каратимуть порушників