2 липня 1900 року у Львові, в заможній єврейській родині народився хлопчик Леопольд Вайс. Цьому хлопчику судилося прожити довге, насичене пригодами життя, стати відомим на весь світ і здобути бездоганну пошану і репутацію у майже усіх мусульманских країнах.

Про цього видатного чоловіка розповіла екскурсоводка Олександра Дябіна, передає портал "Фотографії старого Львова".

Леопольд Вайс став видатним ісламським вченим, що переклав Коран англійською. Він був мандрівником, поліглотом, перекладачем, журналістом, соціальним критиком, дипломатом, реформатором і політичним теоретиком. Його ім’ям названа площа біля ООН, проте мало хто знає, що він був львів’янином й мешкав у районі вулиць Пекарської та Костя Левицького. Зараз Леопольда Вайса весь світ знає як Мухаммада Асада.

Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"
Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"

Хлопчик Леопольд отримав найкращу світську та релігійну освіту. Вивчав з домашніми педагогами іврит та арамейську мову. Досліджував Талмуд і Танах. Він знав багато мов, серед яких була німецька, польська, ідиш та українська.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Після війни родина Вайсів переїхала до Відня, де Леопольд продовжив навчання в університеті. Вивчав філософію, історію мистецтв, зацікавився журналістикою. Потім мешкав у Празі, Берліні (1920-1922). Певний час працював асистентом усесвітньо відомого німецького кінорежисера Фрідріха Мурнау. Потім була робота в інформаційному агентстві. Там працював телефоністом.

Поворотним моментом в його подальшій кар’єрі стала зустріч з дружиною Максима Горького, Екатериною Пєшковою, яка приїхала до Берліна інкогніто, щоб зібрати кошти для голодуючих людей у Поволжі. Вона розповіла Леопольду про реальні масштаби того лиха. Стаття, яку він опублікував, справила вибуховий ефект. Після цього він прокинувся знаменитим і відразу декілька німецьких видань запропонували йому співпрацю.

Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"
Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"

У 1922 році Леопольд вирушає до Єрусалима, там він писав репортажі для видань. Там познайомився з дуже впливовими людьми. Одним з яких був Хаїм Вейцман, який згодом став першим президентом Ізраїля, а також Авраамом Усішкіним. У цьому місті Вайса дуже захопили араби-бедуїни, з якими він уперше поспілкувався на Святій Землі, і Іслам, з яким він познайомився саме під час перебування на Близькому Сході.

Після Єрусалима Леопольд на кілька місяців поїхав до Каїра. Потім була Іорданія. Всюди, де був Вайс, завдяки своїм зв’язкам і харизмі, він знайомився і спілкувався з першими особами держав, королями, шейхами, і вони вже назавжди ставали його друзями. Йому судилося стати ісламським релігійним мислителем і політиком, причетним до долі багатьох держав, що виникли в Аравії та на Близькому Сході.

У 1926 році він повернувся до Берліну, але Схід його переобразив і він прийняв іслам, відчув себе справжнім мусульманином і отримав нове ім’я – Мухаммед Асад. Разом із ним в нову віру навернулась перша дружина, художниця Ельза Шієман.

Однак незабаром під час хаджу від отруєння померла його дружина, після чого він на 6 років оселився в Медині. Тут нова робота, нові знайомства, новий досвід. Потоваришував з принцем Фейсалом, сином засновника королівства Саудівська Аравія Абделя Азіза ібн Сауда, і згодом став довіреною особою для різних місій, зокрема дипломатичних.

Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"
Мухаммад Асад. Джерело: "Фотографії старого Львова"

Згодом Леопольд Вайн почав вивчати ще одну мову урду та викладати в різних містах і країнах. Але згодом почалася Друга Світова війна. Асад повертається у Відень, намагається розшукати і порятувати свою єврейську родину від нацистів, але марно. Всі його рідні загинули у 1942 році в концтаборі під Віднем.

Після війни у 1947 році не без участі Мухаммада Асада утворюється нова країна Пакистан. Тоді він написав конституцію для новоствореної держави Пакистан. Саме він заклав до цього основного закону норму про можливість для жінок обіймати політичні посади.

Мухаммед Асад стає високоповажним політиком і дипломатом, міністром, представником Пакистану в ООН. Незалежність Тунісу, Марокко, Алжиру, країн італійської Африки, статус Палестину, Пенджабу, Кашміру, революція в Єгипті – неповний перелік тем, до яких був дотичний як дипломат Мухаммад Асад.

У 1955 році разом вже з третьою дружиною полькою Полою Хамід він переїжджає до Женеви, де береться за працю свого життя, новий переклад Корану англійською мовою і тлумаченням до нього, бажаючи дати англомовному світу переклад Священної книги мусульман. Переклад вийшов друком у 1980 році під назвою "Одкровення Корану".

Решту свого життя Асад провів поперемінно в Женеві, Танжері, іспанській Гранаді. Помер Мухаммад Асад у 1992 році в Іспанії, де і похований.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"