Так повелося, що Львів, який би не був різний, у багатьох асоціюється саме з кавою. Туристи, які побували тут вважають місто Лева ледь не кавовою столицею Європи.

У Львові дійсно давня традиція кавування. Цей феномен досліджував, зокрема, письменник Юрій Винничук. Свої напрацювання він виклав у творі "Таємниці львівської кави", пише портал "То є Львів".

За словами письменника, здавна кожна кав'ярня міста мала особливу ауру. Наприклад, у XIX столітті у Львові переважали заклади віденського типу, де подавали до горнятка кави три склянки холодної води. Існували у Львові кав'ярні, куди ходили тільки чоловіки. Але у вишуканих кав'ярнях, особливо кондитерських, повно було жінок різного віку.

Львів, фото ЛМР
Львів, фото ЛМР

А ось на початку ХХ століття кав'ярні можуть собі дозволити не кожен. До того ж заклади в ті далекі часи були більше для людей інтересів, приїжджих, сфер вищих урядників, акторів і журналістів.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

А ось відомий львівознавець і любитель кави Ілько Лемко, впевнений, що Львів кавовий – міфологема.

"Це новітня міфологема. До Радянської влади Львів не був ні містом кави, ні містом пива. Це було типове європейське місто. Кава - легенда радянської епохи. А ми зараз з того користуємося, щоб розвинути Львів як туристичне місто. Що цікаво, до 1939 року якихось згадок про те, що місто Лева – місто кави, немає. Для Радянського Союзу і диких народів цей напій був чимось особливим, елітарним. А тут, у Львові, пили каву як... європейці",- розповідає Ілько Лемко.

За словами львовознавця, призначення кав'ярень не змінилося: вони як і раніше приваблюють тим, що в їх затишку можна поспілкуватись або почитати.

Кав'ярня, фото: facebook.com/nitsoi.larysa
Кав'ярня, фото: facebook.com/nitsoi.larysa

А ось відомий львівський екскурсовод і краєзнавець Петро Радковець розповів, чому Львів називають кавовою столицею України:

"По-перше, коли туристи їдуть до Львова, їхні родичі просять привезти їм у подарунок каву. Знаю, зараз в місті є такі кав'ярні, де смажать зерна. Навіть хлопцям на схід відправляють каву зі Львова!

По-друге, для туристів Кава у Львові - щось особливе. Вони часто запитують, чому місто Лева стало кавовою столицею України. Тут цей напій відомий здавна. Крім цього, наш земляк Юрій Кульчицький був першим християнином, який в Європі відкрив кав'ярню".

Львівська кав’ярня, фото: fest.lviv.ua
Львівська кав’ярня, фото: fest.lviv.ua

У наш час у Львові з'явилися сучасні кав'ярні, які облаштували в історичних будівлях, пам'ятках архітектури. Для туристів і городян це, звичайно, нова атракція, проте часто будівля не пристосована для закладу такого типу.

Минають роки, змінюються кнайпи і люди, потроху забувається історія. Львів же далі любить каву і створює нові традиції, а чашка цього напою завжди залишається прекрасним приводом для зустрічі.

Нагадаємо, раніше Яворівський жіночий лад: як одягалися Українки наприкінці XIX століття

Як повідомляє портал «Знай.иа» Львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате справжні почуття"

Також «Знай.иа " писав, що Сік, булочки та дитяче пюре: як виглядали львівські прилавки у 80-х