Личаківський цвинтар є найстарішим у Європі. На площі 40 гектар розміщено більш ніж 300 тисяч поховань. Цьому цвинтарю належить статус історико-культурного музею-заповідника, адже тут поховані визначні особистості, а серед надгробків багато скульптур, пам’ятників та композицій роботи відомих скульпторів та архітекторів.

Про це повідомляє портал "Фотографії старого Львова".

Історія Личаківського цвинтаря починається з 1786 року після заборони здійснювати поховання навколо храмів у межах міста. Тоді він був одним з чотирьох, які функціонували у місті. За 230 років цвинтар змінював своє обличчя та обростав легендами.

Головні ворота Личаківського цвинтаря, 1900 рік
Головні ворота Личаківського цвинтаря, 1900 рік

Одна з легенд запевняє, що вулицею Мечнікова, що прокладена вздовж кладовища часто прогулюється жінка в чорному одязі. При цьому вона не має обличчя. Кажуть, ніби вперше її побачив молодий юнак, який йшов вночі біля цвинтаря, а згодом інші люди розповідали ту ж історію.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Артур Гротгер та його кохана Ванда Монне
Артур Гротгер та його кохана Ванда Монне

Також містяни кажуть, що на цвинтарі є пара закоханих привидів. Вони можуть прогулюватись алеєю, а потім просто розчинятися в повітрі, за легендою це Артур Гротгер та його кохана Ванда Монне. Історія їхнього кохання обривається смертю Артура від туберкульозу на відомому курорті Амелі-ле-Бен у французьких Піренеях. Згодом Ванда продала всі свої коштовності та частину посагу для того, аби перевезти тіло Артура на батьківщину. У 1868 році його за заповітом перепоховали на личаківському цвинтарі.

Овіяний легендою і склеп Розалії та Ванди Замойських, матері та дочки, які трагічно загинули під час пожежі у 1902 році. Кажуть, що прогулюючись цвинтарем відвідувачі чули, як у герметично зачиненому склепі було чутно дзвін ланцюгів, на яких підвішені труни.

Личаківський цвинтар у Львові
Личаківський цвинтар у Львові

Люди з різних куточків України їдуть на могилу єпископа Миколая Чарнецького. Говорять, що хворі, яким не допомагали лікарі, одужували після відвідин місця поховання єпископа. Люди, які приїжджають сюди, намагаються взяти хоча б жменю землі з його могили, бо вважають її цілющою.

Чи справді мали місце ці історії з’ясувати важко, але те, що Личаків – одне з найцікавіших місць Львова – точно правда.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"