В українців є безліч традиційних напоїв, які готували ще з давніх-давен. В кожному з них особливий смак та технологія приготування.
Тож пропонуємо вам добірку з 10 найкращих та найбільш яскравих за своїми смаковими властивостям, п’янких і тонізуючих напоїв, передає "IGotoWorld.com".


Ягоданка

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Цей напій прекрасно втамовує спрагу. Коли його почали готувати - невідомо. Просто хтось колись вирішив залити ягоди водою, а після цього додати цукор і дріжджі.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід попередньо перебрати і викласти y великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип'яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом найкраще поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4-5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.

Варенуха

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Цей напій став відомий на Лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь, фрукти і прянощі.

Як приготувати: беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть y глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але всього потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для герметичності. Залишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь на 10-12 годин. Після витягнути і процідити через марлю отриманий напій.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Спотикач

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком.

Як приготувати: столова ложка ваніліну i тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім все це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати і як тільки він почне закипати – вимкнути, після чого накрити кришкою і дати охолонути.

Узвар

Джерело фото: smartnews.ru.
Джерело фото: smartnews.ru.

Узвар - неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже більше двох століть.

Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед, і посудину ставлять на вогонь. Доводиться до кипіння і через пару хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.

Кисіль

Джерело фото: prodgid.ru.
Джерело фото: prodgid.ru.

Кисіль хороший тим, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.

Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю і збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню.

Сирівець

Джерело фото: hh.com.ua.
Джерело фото: hh.com.ua.

Відомий ще з часів Київської Русі. У 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою.

Як приготувати: у велику посудину кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Все це заливається окропом. Посудина накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основний посудину, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3-4 дні сировець готовий. Згодом в бочку можна доливати воду.

Сита

Джерело фото: m.happycentr.com.
Джерело фото: m.happycentr.com.

Сита – це найдавніший солодкий напій: ще в кам'яному столітті люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою.

Як приготувати: береться мед, кладеться в бочку і заливається окропом. В результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.

Ряжанка

Джерело фото: hrumhrum.com.
Джерело фото: hrumhrum.com.

Його рецепт з'явився в Україні кілька сотень років тому: тоді змішувалося молоко і вершки, в результаті виходив різновид кислого молока.

Як приготувати: літр молока доводиться до кипіння, потім тримається на слабкому вогні протягом 1,5–2 годин. Після цього ємність з молоком ставлять в добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години. Потім молоко має трохи охолонути, до нього додається 1-2 столові ложки сметани, ємність закутується теплим рушником і залишається до ранку. Після охолодити і можна пити.

Медовуха

Джерело фото: vkusnosti.su.
Джерело фото: vkusnosti.su.

Цей напій бере свій початок з часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні.

Як приготувати: у літрі кип'яченої води розчиняється 50 грамів меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2-3 місяці.

Калинник

Джерело фото: taringa.net
Джерело фото: taringa.net

Вік цього напою обчислюється кількома століттями. В Українському Поліссі знали безліч рецептів його приготування.

Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі і залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п'ють охолодженим.

Нагадаємо, раніше лаваш з сиром, крабовими паличками або рибою: рецепти кращих закусок до сімейного пікніка

Як повідомляє портал Знай сподобається кожному чоловікові: рецепт соковитого м'ясного рулету без проблем

Також Знай писав, що рецепт чудових конвертиків з лаваша - 10 хвилин і обід готовий