Всі хто полюбляє загадкові легенди та пригоди, то обов'язково має навідатися до села Новосілки, що на Золочівщині. Цей село розташоване біля підніжжя Гологорів.
Про це повідомляє портал "Локальня історія".
Найперше, що треба знати про це місце, це те, що тут був похований засновник “Руської Трійці” Маркіян Шашкевич. Але у 1893–му році з ініціативи товариства “Просвіта” прах письменника було перепоховано на Личаківському цвинтарі.

Фото: Богдан Волошин
Фото: Богдан Волошин

Та окрім цього з цим селом пов'язано чимало легенд. Якщо ви були у Золочівському замку, то бачили дивні камені з вирізьбленими на них переплетеними вінками та готичним текстом, який ніхто не може розшифрувати. За легендою, на них зашифровано місцеперебування скарбів тамплієрів. Відомо, що ці загадкові камені були привезені з села Новосілки.
Тут колись справді був старовинний замок, що належав угорським лицарям. Але чи були вони тамплієрами і чи сховали вони десь у довколишніх горах свої скарби – ніхто достеменно не знає. Проте саме ця легенда підбурює любителів легенд навідатися до цього села.

Фото: Богдан Волошин
Фото: Богдан Волошин

Тут справді дуже гарно і є що подивитись. Найперше – Богоявленську церкву, що колись була костелом, який греко-католикам передав у служіння ще власник села Томаш Стрембош. Біля церкви на високій колоні стоїть пречудова фігура Богородиці, виконана одним з учнів Пінзеля. Біля підніжжя колони “Пилява” – герб магнатів Потоцьких, які колись володіли селом.

Фото: Богдан Волошин
Фото: Богдан Волошин

Хоча село Новосілки зовсім невеличке, воно зачаровує не лише легендами, але й вишуканими краєвидами. Можливо це компенсація тим, кому не вдалось відшукати скарби тамплієрів в навколишніх лісах.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"