На Рівненщині показали кухню українського руху опору в роки Другої світової війни. Це зробили у рамках Історико-культурного проєкту "Я - історія". Його знімали в колишній Здолбунівській в'язниці, де зараз знаходиться краєзнавчий музей.

Загалом зйомки тривали 11 годин. Проте у підсумку це все вмістили в 45-хвилинне відео, яке презентували у Здолбунівському краєзнавчому музеї. Цей проєкт - це не просто відтворення рецептів, це відтворення подій, передає "Суспільне Рівне".

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Зазначимо, що у той час жорна були символом боротьби й незнищенності українського народу та символом спротиву окупантам. "Шумлять жорна" – це драма Уласа Самчука про події під час війни на Волині у 1942-му році й назва першого випуску історико-кулінарного проєкту "Я - історія".

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

"Це наші жаби місцеві, також ми дійшли до того факту. Вже замариновані, ми розтопили жир, утворився ніби фритюр і ми їх обсмажуємо, десь за три хвилини вони приготуються. Нагадують курку, але з присмаком якоїсь риби", – розповідає кухар Сергій Солдаткін.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне


Сергій Солдаткін додає, що для приготування жаб він використовує сіль, змішану з попелом. Він зазначає, що така чорна сіль діє як природний антисептик. В умовах харчування в лісі можна було дуже легко отруїтися.
В повстанському меню також є короп, приготований тим же способом, що й жаби та хліб з перемелених на жорнах жолудів із пряним смальцем.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

"Ми готуємо, використовуючи ті продукти, що були доступні на той момент, і використовуючи той посуд, навіть пічка. Ми все пропрацьовуємо, аби відповідало дійсності тих часів", – розповідає виконавчий директор проєкту "Я - історія" Руслан Плясуля.

Нагадаємо, що Степана Бандеру всі знають, як одного з ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття. Але мало хто знає яким він був у своєму повсякденному житті і які мав звички.

Як повідомляв портал "Знай.uа" , Ярослава Бандера - кохана дружина провідника ОУН Степана Бандери. На її долю, як і на її чоловіка випало чимало перешкод і незгод.

Також, "Знай.uа" писав, що мер Франківська Марцінків " наколядував на Бандеру"