Степана Бандеру всі знають, як одного з ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття. Але мало хто знає яким він був у своєму повсякденному житті та які мав звички.
Саме тому у День народження Степана Бандери пропонуємо вам 10 цікавих фактів про нього, які розповів директор Івано-Франківського музею визвольних змагань Ярослав Коретчук, передає "Суспільне".

День народження Бандери, YouTube
День народження Бандери, YouTube

Факт 1. В дитинстві Степан Бандера запихав собі голки під нігті. Як він це пояснював своєму батькові, що відчував: буде боротися за українську державу, щоб витримати тортури.

Факт 2. Степана Бандеру прийняти в "Пласт" з третього разу. Через хворобу суглобів йому двічі відмовляли у вступі.

Факт 3. Степана Бандеру звинувачують у розколі ОУН на "бандерівців" та "мельниківців". Але мало хто знає, що він шукав порозуміння з полковником Андрієм Мельником та неодноразово зустрічався з ним й писав листи.

Факт 4. Під час судового засідання над ним у 1934 році сталася кумедна ситуація. Коли Бандеру вводили в судову залу, українські адвокати та громадськість на знак того, що це лідер українських націоналістів, вітали його стоячи. Польські судді, які не бачили, хто входить, подумали, що це хтось із високих польських чиновників і теж встали зі своїх стільців.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

Степан Бандера, фото: 5.ua
Степан Бандера, фото: 5.ua

Факт 5. У 1941 році німецька влада заарештувала Степана Бандеру, вимагаючи від нього скасувати Акт проголошення Української Держави від 30 червня 1941 року. Бандера, відчуваючи, що основною діяльністю і метою ОУН було створення української держави, категорично відмовився скасовувати цей акт. Пізніше за це його запроторили до концтабору Заксенгаузен, де й утримувався до 1944 року.

Факт 6. У Степана Бандери було троє дітей: Наталка, Андрій та Олеся.

Факт 7. Перед убивством Степана Бандери було 8 спроб його знищити різними способами, різними агентами. Доволі часто ці спроби обривалися завдяки діяльності служби безпеки ОУН за кордоном.

Факт 8. Степан Бандера Захоплювався різними видами спорту: лижним, грою в шахи. Грав на музичних інструментах. Був членом драматичного гуртка.

Факт 9. Коли до Калуша приїжджав митрополит Андрій Шептицький, перед ним проїхала колона вершників в козацьких одностроях. Цих хлопців зі Старого Угринова зорганізував Степан Бандера. Згодом це назвуть "кінною бандерією".

Факт 10. Улюблений автомобіль Степана Бандери – опель "Капітан". При цьому він доволі часто любив відпустити водія й охоронців і самому проїхатися в цьому автомобілі. Саме на цьому автомобілі він приїхав додому в останній день свого життя перед вбивством.

Нагадаємо, що у Тернополі з'явився обіцяний "Пам'ятник вчителю", городяни обімліли

Як повідомляв портал "Знай.uа", під'їзд старого будинку в Дніпрі приховував дивовижний скарб

Також, "Знай.uа" писав, що мер Франківська Марцінків "наколядував на Бандеру"