Через події у Білорусі десятки громадян цієї країни їдуть у Львів, утікаючи від політичних переслідувань і репресій у своїй країні. Близько 40 осіб отримали посвідки про тимчасове перебування в Україні.

Уже четвертий тиждень у Львові проживає 21-річна Ксенія (просила не вказувати прізвище – ред.). Вона працювала в одній із кав’ярень Мінська. Почувалась не дуже безпечно і покинула Білорусь. Автобусом приїхала в Україну, передає "Радіо Свобода".

Затримання мирних протестувальників у Білорусі, вересень 2020 року

«Мене могли посадити за ґрати. Я одного разу втекла з автозаку, тобто вже ходила по лезу і в один момент зрозуміла, що мушу виїхати. У кав’ярні, де я працювала, під час однієї з акцій, заховала чотирьох хлопців. Вони просто стояли на вулиці з прапором. Зупинився автобус, з якого вийшли близько 20 омонівців. У мене був вибір: віддати людей, які ні в чому не винні, або не відчинити двері. Четверо молодих людей скочили у заклад і я їх сховала. Тоді просто попались силовики, які не вибили двері кав’ярні. Вони бачили, що хлопці до нас втекли, мені вказали пальцем відкрити, а я крутила головою. Вони б їх і ще мене забрали. Потім цікавилися мною у власника закладу", - говорить дівчина.

Наразі дівчина не готова повертатися у Білорусь. Лише недавно вона перестала боятись людей у формі. Ксенія згадує, як у кафе, де вона працювала висів ватман, на якому люди до протестів писали всякі приколи. Потім почали писати «Живе Білорусь» й інше. Але, власники закладу негативно до цього поставились та мусили прибрати цей плакат.
Дівчина приїхала до Львова одна. Вона взяла деякі речі, великих заощаджень у дівчини не було. Тож вона взяла 350 доларів та рушила до столиці Галичини. Донедавна вона жила у хостелі у Львові, власник якого, дізнавшись, що вона з Білорусі, зробив знижку на проживання. Тепер переїхала до двох друзів із Білорусі, які орендують квартиру.

Щотижня білоруси у Львові виходять на акцію

«Мама живе у маленькому місті. Коли я розповідала про події у Мінську, хоч вона інтернетом і користується, дивиться новини, але мені не вірила. Питала, чого я ходила туди, ховала людей мовляв, треба сидіти вдома і не пхатись. Я так не вважаю, бо коли така ситуація, як можна робити вигляд, що нічого не сталося? Мама проти насильства, незадоволена тим, що робиться, але радянське мислення, мовляв, мовчи і сиди, бо маєш роботу", - говорить вона.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще
Зараз дівчина планує залишитися у Львові, але поки що важко із пошуком роботи, адже у неї вимагають офіційний дозвіл на легалізацію в Україні.

Нагадаємо, колишні беркутівці, які "відзначилися" кривавим розгоном студентів на Майдані, захищають трон Лукашенка від мітингувальників-білорусів

Як повідомляв портал Знай.ua, Лукашенко оголосив Білорусь ядерною державою

Також Знай.ua писав, таємна інавгурація Лукашенка вивела на вулиці всю Білорусь