У Львові вирішили засипати піском виявлені під час реконструкції фонтану на площі Галицькій стіни древнього храму. Відповідні фото на своїй сторінці в Facebook опублікував львовознавець, екскурсовод і краєзнавець Іван Радковець.

Під постом Івана в Facebook начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко пояснила, засипка піском є елементом консервації стін, а здійснювати музеєфікацію з ряду важливих причин недоцільно:

"Виявлені в процесі рятувальних розкопок архітектурно-археологічні релікти храму Воздвиження Чесного Хреста є новими конкретними джерелами для вивчення історії Львова. По ряду важливих причин недоцільно здійснювати музеєфікації автентичних об'єктів. Вони повинні бути належним чином законсервованими і зазначеними сучасними архітектурними засобами в порядок цій частині площі Галицької" - п. 9 звіту рятівної археологічної служби за результатами проведених археологічних досліджень площі. Засипка піском — це і є елемент консервації", - зазначила Лілія Онищенко.

Коментар під постом Івана Радковца в Facebook / скріншот

У Львові засипають стіни древнього храму / фото: Іван Радковець в Facebook

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Раніше у ЛМР розповідали, що виявлені при реконструкції стіни древнього храму ознаменують в мощенні і встановлять мініатюрний макет храму з інформацією про нього. При цьому в мерії відзначили, що архітектурні знахідки законсервують шляхом засипання піском і щебенем.

У Львові засипають стіни древнього храму / фото: Іван Радковець в Facebook

"Виявлені стіни храму будуть законсервовані - засипані піском та щебенем і протрасовані в бруковані. Бетоном ніщо не заливається. Ця частина площі, в якій вилито бетонну конструкцію, знаходиться в частині, де немає ні поховань, ні стін храму. Ця частина була досліджена археологами, і ми маємо карту трассировок від них", - цитує прес-служба ЛМР архітектора-проектувальника Ольгу Криворучко.

Нагадаємо, що у Львові трамвай сам собі вибив вікно.

Як повідомляв портал Знай.иа, у Львові на маршруті №51 курсує переповнений автобус.

Також Знай.иа писав, що у Львові просять обмежити безкоштовний проїзд пенсіонерів і пільговиків.