22 травня роковини похорон видатного композитора Володимира Івасюка. У 1979 році похорон на Личаківському цвинтарі вилився у масову акцію протесту.

Про це повідомляє 24 Канал.

Навіть до сьогоднішніх днів смерть видатного композитора оповита таємницею. Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі. За офіційною версією це було самогубство через психічний розлад, неофіційна – вбивство агентами КДБ за націоналістичну позицію.

Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі 22 травня 1979 року


Тоді розслідування проводили не надто компетентно. Слідчих не здивувало те, що тіло провисіло в лісі кілька тижнів, було дуже спотвореним, а слід від мотузки був зовсім свіжим.

22 травня на похорон прийшли понад 10 тисяч львів’ян. Труну несли на руках до самого цвинтаря, у Львові частково перекрили рух. На могилу принесли цілу гору вінків та квітів, проте міліція викинула їх всі одразу після похорон. Але вже на наступний день до могили принесли ще більше квітів, це тривало понад місяць.

Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі 22 травня 1979 року


Після поховання невідомі кілька разів підпалювали могилу Івасюка та плюндрували хрест. Втім, кожного разу друзі композитора відновлювали надгробок. Зараз на могилі Володимира Івасюка встановлено пам’ятник.

Як відомо, у 2014 році Генеральна прокуратура поновила розслідування справи вбивства видатного композитора. У прокуратурі заявили, що вдалося знайти свідків та беззаперечні докази вбивства Володимира Івасюка працівниками КДБ. Оскільки справа стосується працівників спецслужби колишнього СРСР, матеріали розслідування передали військовій прокуратурі.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі 22 травня 1979 року

Нагадаємо, Володимиру Івасюку - 71 - топ невідомих фактів про генія, "Червону руту" якого співає увесь світ

Як повідомляв Знай. ua, стало відомо про стан культової співачки 90-х.

Також Знай. ua писав, що незабаром киянам покажуть гучну театральну прем'єру, яка вже зібрала 20 аншлагів по всій Україні.