Жовківська рогатка або "Фабрика повидла" розташована на вулиці Богдана Хмельницього у Львові. Будівлю рідко відвідують туристи, адже вона стоїть за межами туристичних маршрутів та побудована ще на початку минулого століття. Сьогодні фабрику планують перетворити на культурний центр.

До 1931 року тут проходила межа між містом та селом Знесіння, пише видання Фотографії Старого Львова.

Саме на в'їздах у місто колись і будували такі "рогатки" – контрольно-пропускні пункти, призначенням яких були збирати мито з селян, які їхали торгувати до Львова. "Фабрика повидла" якраз і була однією з таких рогаток.

фото: Lviv1256
фото: Lviv1256

Назва фабрики виникла десь у 2000-х роках. Проте добре прижилася та використовується до сьогодні.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Минуле цієї будівлі досі до кінця не відоме. Відомий львовознавець Ігор Мельник стверджує, що саме ця неоготична будівля побудована для фабрики спиртових виробів та підсолоджених трунків "Й. Корнік і син".

Сама споруда складається з двох поверхів, підвалу та чотириповерхової вежі. З боку міста вежа має високу обшарпану стіну, а неоготичні елементи фасаду розташовані з внутрішнього боку фабрики.

В радянські часи тут в різні періоди розміщувалась консервний та винний заводи, а пізніше овочева база. З 90-х років будівля стоїть порожньою.

фото: Фейсбук
фото: Фейсбук

Проте вже у 2009 році приміщення фабрики використовують для проведення різних мистецьких фестивалів.

Надію на друге життя будівля отримала у 2015 році. Австрійський історик та меценат Гаральд Біндер викупив будівлі "Фабрики повидла", а через рік австрійська компанія Atelier Stephan Rindler розробила проєкт реконструкції "Фабрики повидла". В планах є перебудова частини приміщення, яке збудоване в 30-х роках ХХ століття. Натомість центральна будівля і вежа зазнає реставрації.

Арт-центр Jam Factory планують відкрити у 2020 році.

Довідка:

  • Виконавчий комітет Львівської міської 29 грудня погодив містобудівні умови і обмеження для створення мистецького простору на території Фабрики повидла, що на вул. Хмельницького, 124.
  • Фабрика повидла — пам’ятка архітектури місцевого значення, колишня фабрика спиртових напоїв. Збудована на початку ХХ ст. За радянських часів у фабричних приміщеннях розташовувався винзавод «Укрголоввино». У 1970-х підприємство перепрофілювали на цех переробки овочевої бази. Пізніше комплекс перетворили на фабрику з виробництва повидла та вареного товару.

Ось, як планують реставрувати фабрику:

джерело: Jam Factory Art Center
джерело: Jam Factory Art Center

джерело: Jam Factory Art Center
джерело: Jam Factory Art Center

джерело: Jam Factory Art Center
джерело: Jam Factory Art Center

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У мережі показали передовий движок Unreal Engine для ігор, від реальності не відрізнити

Як повідомляє портал «Знай.uа» Новий образ перлини Львова показали у яскравих фото, - краса, яку не передати словами

Також «Знай.uа» писав, що Столітня козацька церква повстала з руїн стараннями звичайного українця, вражаючі фото