Українські пенсіонери й зараз отримують не надто великі виплати, а особливо у випадку нарахування їм мінімальної пенсії. Проте, ситуація може бути ще гіршою.

Українцям нагадують, що незнання законів не звільняє від відповідальності. То ж при спробі обдурити законодавство, можна залишитися ні з чим. Як повідомляють, інколи декого з пенсіонерів позбавляють виплат, або й виписують штраф.

Про те, у яких випадках це можливо, прописано у відповідному законі. Існує, як мінімум чотири основні застереження.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

В Україні діє законопроєкт "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в статті 49 якого прописано умови за яких пенсіонерів можуть позбавити виплат. Це, зокрема:

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
  1. Фальшиві документи (довідки). Якщо виявиться, що пенсію оформлено через фальшиву довідку про інвалідність, або через фальшивий стаж, то пенсію можуть припинити виплачувати, а також можливо доведеться сплатити штраф.
  2. У випадку, якщо пенсіонер виїхав за кордон на ПМП і не повідомив про це відповідні органи.
  3. Якщо пенсіонер не отримував пенсію протягом 6 місяців. Тут мова йде про осіб, які отримують гроші листоношею або у відділеннях пошти й вони пів року не брали кошти особисто в руки.
  4. У разі смерті пенсіонера.

Пенсіонери, фото: objectiv.tv
Пенсіонери, фото: objectiv.tv

Варто додати, що у зв'язку з воєнним станом, другий та третій пункти отримали невеликі коригування. Наприклад, зараз можна виїжджати за кордон і при цьому продовжувати отримати там пенсію, якщо це передбачено міжнародним договором.

Крім того, після повернення з-за кордону можна забрати накопичену пенсію, написавши заяву у відділенні ПФУ. Коригування отримав і третій пункт через тимчасову окупацію певних територій.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз