У другій половині серпня на закупівельні ціни на молоко спостерігається приріст у 10 копійок. Що є лише незначним підтягуванням до темпів девальвації, а не реальним ростом ринку.

За словами аналітика Асоціації виробників молока Яни Лінецької, середня ціна на молоко екстра ґатунку за два тижні зросла на 7 коп. — до позначки в 10,73 грн/кг без урахування ПДВ. Водночас ціна на молоко вищого ґатунку зросла одразу на 16 коп. і становить зараз 10,08 грн/кг, а перший ґатунок додав 10 коп. — 10,18 грн/кг.

Фахівці таку ситуацію пояснюють тим, що ґатунок екстра в попередні тижні зростав більшими темпами, тому решта просто вирівняли загальний тренд. Вони зазначають, що основними ціноутворювальним фактором залишається експорт, а на фоні дешевої гривні ціни на молоко ростуть.

Молоко. Фото: Аргументи і факти
Молоко. Фото: Аргументи і факти
Молоко. Фото: Аргументи і факти

Водночас фахівці відзначають, що якщо, перевести ціни у валютний еквівалент, то ми побачимо, що вони навпаки падають. Наприклад, за період травня-серпня ціна опустилася на 15,5%. А різниця між ціною українського молока та європейського складає близько 40%. Відповідно, через дешеву сировину українська молочна продукція наразі досить конкурента на світовому ринку.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Експерти припускають, що ймовірно взимку на вітчизняну продукцію буде ще більше попиту, зважаючи на скорочення виробництва молока в ЄС та високу його ціну. То ж учасники українського ринку прогнозують, що вже у вересні може розпочатися більш стійке, а не точкове, підвищення цінової пропозиції на сировину.

Ціни на молоко, фото: khm.depo.ua
Ціни на молоко, фото: khm.depo.ua

Нагадаємо, зібрати дитину до школи стало дорожче: у скільки обійдеться вся необхідна канцелярія для учня у 2022

Як повідомляв "Знай.ua", чи буде дефіцит солі в Україні: все вирішать наступні 6 місяців

Також "Знай.ua" писав, приготувати котлети чи запекти курочку стало дорожче: як зросли ціни на м'ясо птиці у серпні