Згідно з законодавством України певні категорії громадян можуть не сплачувати за комунальні послуги, якщо на те є підстави.

Зокрема, передбачено, якщо родина не перебуває вдома щонайменше 30 днів, вона може не сплачувати за воду і газ, але за умови відсутності лічильника, повідомляє "Главком".

На гарячій лінії уряду повідомили, що тим, хто був відсутній вдома понад 30 днів, варто звернутися з відповідною довідкою до постачальника комунальної послуги.

"Це норма закону, яка вже давно існує. Це не нововведення. Передбачено у ч. 1 ст. 7 Закону "Про житлово-комунальні послуги", – зазначили в уряді.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Зазначається, що ті українці, в кого є лічильник, зобов'язані щомісяця подавати покази. У випадку, якщо покази цього місяця відповідають показам минулого, то борг не нараховуватимуть. Водночас слід пам'ятати, що така норма закону не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Крім того, у випадку, якщо підприємство не надає послуги, суми у платіжках можуть перерахувати. Для прикладу, якщо компанія на кілька тижнів припинила прибирати в під'їздах, громадяни можуть скласти скаргу за участю кількох сусідів. Для цього необхідно вказати комунальну послугу, яка не виконується в повному обсязі, та надіслати виконавцю письмову скаргу.

Згідно з чинним законодавством виконавець зобов'язаний її вивчити й провести перерахунок. Якщо перерахунку немає, можна вимагати перерахунку через суд.

Оплата комуналки, кадр з відео
Оплата комуналки, кадр з відео

Нагадаємо, молочні продукти стають все дорожчими: за якою ціною зараз продають масло, молоко, сир і кефір

Як повідомляв "Знай.ua", чи буде дефіцит солі в Україні: все вирішать наступні 6 місяців

Також "Знай.ua" писав, приготувати котлети чи запекти курочку стало дорожче: як зросли ціни на м'ясо птиці у серпні