Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти та мак. З цього дня розпочинається двотижневий Успенський пост.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНа свято Маковія печуть макові булочки, пироги,
Рулет із маком
Складові:
- 250 г борошна
- 125 мл води
- 1 ст. л. сахара
- 1 ст. л. олії без запаху
- 1/4 год. л. рік
- Цедра 1/4 лимона или апельсина
- Ванілін - на кінчику ножа
- 5 г сухих дріжджів
Для макової начинки:
- 1 склянка маки
- 1/3 склянки ізюму
- 1/3 склянки волоських горіхів
- 1/3 склянки цукатів (або цедра 1/2 лимона чи апельсина)
- 2 ст. л. сахара
- 2 ст. л. Плюшевий ведмедик
- 1 ст. л. крохмалю
- Ванілін, кориця – кардамон - за смаком
Приготування:
У глибокій мисці розтерти дріжджі із половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, борошно, що просіює, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1:00 або до збільшення в об'ємі в два рази. Обім'яти та дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
Відміряти 300 мл маку і залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки|доки| рідина повністю не вбереться. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами чи цедрою, цукром, медом та крохмалем. Додати спеції.
Розкачати тісто у пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед тим як поставити в духовку, змастити рулет міцним солодким чаєм.
Випікати маковий рулет 40-45 хвилин|мінути| в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет із маком змастити цукровим сиропом, звареним із розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.
Пряники з маком.
Складові:
- 2,5 склянки борошна
- 0,7 склянки м'якого вершкового масла
- 0,25 склянки меду
- 0,7 склянки цукру
- 1 яєчний жовток
- Дрібка ванілі
- 3 столові ложки маку
- 0,5 чайної ложки меду
Приготування:
За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло|мастило|, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте|добавляйте| ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно та соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкотіть кожну частину у довгасту форму.
Обкатайте тісто в маку і загорніть у харчову плівку та поставте на ніч у холодильник. Вранці дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см кожен. Викладіть печиво на форму для запікання та поставте в розігріту духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть та можете подавати на стіл.
Макові млинці з медом
Складові:
- 1 склянка борошна
- 3/4 склянки молока
- 1 столова ложка оцту
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 яйце
- 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
- Дрібка ванілі
- 2 столові ложки цукру
- 1 чайна ложка пекарського порошку
- 0,5 чайної ложки соди
- 1 чайна ложка маку
- 1 чайна ложка лимонної цедри
Приготування:
Молоко, оцет та лимонний сік з'єднайте у тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло та ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипкі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З'єднайте рідкі та сипкі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді та подавайте з медом.
Нагадаємо про простий рецепт ароматного полуничного варення без варіння: 30 хвилин і на зиму все готове.
Раніше ми повідомляли про небезпеку кукурудзи: кому заборонено вживати продукт, а кому можна всього 2 качана на день.