Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти та мак. З цього дня розпочинається двотижневий Успенський пост.

На свято Маковія печуть макові булочки, пироги, печиво та коржики. Рекомендуємо приготувати смачні рулети, пряники та млинці з маком.

Рулет із маком

Складові:

  • 250 г борошна
  • 125 мл води
  • 1 ст. л. сахара
  • 1 ст. л. олії без запаху
  • 1/4 год. л. рік
  • Цедра 1/4 лимона или апельсина
  • Ванілін - на кінчику ножа
  • 5 г сухих дріжджів

Для макової начинки:

  • 1 склянка маки
  • 1/3 склянки ізюму
  • 1/3 склянки волоських горіхів
  • 1/3 склянки цукатів (або цедра 1/2 лимона чи апельсина)
  • 2 ст. л. сахара
  • 2 ст. л. Плюшевий ведмедик
  • 1 ст. л. крохмалю
  • Ванілін, кориця – кардамон - за смаком

Маковий рулет, скріншот: YouTube
Маковий рулет, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Головне за ніч, 25 вересня: ДТП Андрія Бєднякова, тортури захисників "Азовсталі", нові пенсії та Нікітіна без Олени Кравець "Христос воскрес і ви воскреснете": патріарх Гундяєв закликав росіян йти помирати за "квиток до раю" Путін повторює останні дні Гітлера: "Робить те, що робили нацисти" Найпотужніший екстрасенс Хаял Алекперов назвав дату кінця війни в Україні: "Я не Бог, але..."
Показати ще

Приготування:

У глибокій мисці розтерти дріжджі із половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, борошно, що просіює, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1:00 або до збільшення в об'ємі в два рази. Обім'яти та дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.

Відміряти 300 мл маку і залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки|доки| рідина повністю не вбереться. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами чи цедрою, цукром, медом та крохмалем. Додати спеції.

Розкачати тісто у пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед тим як поставити в духовку, змастити рулет міцним солодким чаєм.

Випікати маковий рулет 40-45 хвилин|мінути| в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет із маком змастити цукровим сиропом, звареним із розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.

Медовий спас, скріншот: Youtube
Медовий спас, скріншот: Youtube

Пряники з маком.

Складові:

  • 2,5 склянки борошна
  • 0,7 склянки м'якого вершкового масла
  • 0,25 склянки меду
  • 0,7 склянки цукру
  • 1 яєчний жовток
  • Дрібка ванілі
  • 3 столові ложки маку
  • 0,5 чайної ложки меду

Приготування:

За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло|мастило|, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте|добавляйте| ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно та соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкотіть кожну частину у довгасту форму.

Обкатайте тісто в маку і загорніть у харчову плівку та поставте на ніч у холодильник. Вранці дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см кожен. Викладіть печиво на форму для запікання та поставте в розігріту духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть та можете подавати на стіл.

Макові пряники скріншот: YouTube
Макові пряники скріншот: YouTube

Макові млинці з медом

Складові:

  • 1 склянка борошна
  • 3/4 склянки молока
  • 1 столова ложка оцту
  • 1 столова ложка лимонного соку
  • 1 яйце
  • 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
  • Дрібка ванілі
  • 2 столові ложки цукру
  • 1 чайна ложка пекарського порошку
  • 0,5 чайної ложки соди
  • 1 чайна ложка маку
  • 1 чайна ложка лимонної цедри

Приготування:

Молоко, оцет та лимонний сік з'єднайте у тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло та ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипкі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З'єднайте рідкі та сипкі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді та подавайте з медом.

Макові млинці, скріншот: YouTube
Макові млинці, скріншот: YouTube

Нагадаємо про простий рецепт ароматного полуничного варення без варіння: 30 хвилин і на зиму все готове.

Раніше ми повідомляли про небезпеку кукурудзи: кому заборонено вживати продукт, а кому можна всього 2 качана на день.