Останнім часом українці все частіше замислюються про віру і релігію, ділячись своїми думками в мережі. Цього разу український культурний активіст і учасник "Твоя підпільна Гуманітарка" Остап Українець розповів про те, що думає про Церкву в нашій країні і як пройшло його знайомство з УГКЦ.
Про це стало відомо завдяки новій публікації Остапа Українця в мережі Facebook.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

"Ґазлайтинґ як інструмент релігійного виховання. Моє розходження з церквою відбулося в дорослому віці. Я перестав вважати себе частиною УГКЦ після тривалого і безнастанного нищення церквою археологічних пам'яток і пам'яток архітектури заради нових коробок з хрестами. Хоча, власне, це не було підставою для розриву, лише для критики. Підставою для розриву стало те, що кожна спроба (крім однієї) обговорити ці питання з кліром наштовхувались на одну, ніби завчену за методичкою фразу "Хіба це (збереження культурної та історичної спадщини) найважливіше?"

Розмова за розмовою мені пояснювали, що жодна цінність не є цінністю, якщо церква вважає інакше. Навіть якщо сама церква з плином часу повсякчас змінює орієнтири. Тоді істинним орієнтиром є те, що церква вважає сьогодні. Не варто озиратись на провінційні собори УГКЦ чи діяльність Шептицького. То було давно і неправда. Культурною спадщиною є те, що дозволяє церква сьогодні. Історичною спадщиною є те, що дозволяє церква сьогодні...", - пише Остап.

Це далеко не все, що розповів культурний активіст:

Публікація Остапа Українця, скріншот: Facebook
Публікація Остапа Українця, скріншот: Facebook

Публікація Остапа Українця, скріншот: Facebook
Публікація Остапа Українця, скріншот: Facebook