Кілька століть тому на території України люди вживали набагато більше солі, ніж зараз.

Пересічна людина того часу використовувала в п'ять разів більше цього продукту. Бо тоді не тільки присмачували страви, а й консервували продукти сіллю. Тоді не було залізниць, річкового судноплавства або автотранспорту. Тому основним видом транспортування виступали молочні валки.

Чумаки, скріншот: Youtube
Чумаки, скріншот: Youtube

Дослідники висувають версії походження слова "чумак", основна частина яких зводиться до тюркської етимології — "міцний, сильний","той, який носить булаву". А ось народна етимологія грунтується на схожості з чумою (захворюванням). Бо саме цю хворобу торговці завозили з південних регіонів.

Чумаки, скріншот: Youtube
Чумаки, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У ті часи торгівлею сіллю займалися Купці, але цей вид заробітку був зовсім не привабливим. За цим продуктом в 1779 році, в Крим, приїжджали жителі близько 500 поселень з усієї України. Тоді щорічно перевозили 60 мільйонів пудів вантажів. Хоча транспортували не тільки сіль в ті часи. Хоча її використовували не тільки як продукт харчування, а й консервант. Бо сало і м'ясо можна було зберегти лише за допомогою солі. Ще чумаки торгували рибою - вона була другим поширеним товаром.

Чумаки, скріншот: Youtube
Чумаки, скріншот: Youtube

І отримували чистий прибуток з одного воза з сіллю в розмірі 5-6 рублів. Через що власник трьох возів з шістьма волами міг розраховувати на 18 рублів. І це хороша сума, так як наймити за рік мали три-чотири рубля.

"Чумаки на відпочинку "(Айвазовський), скріншот: Youtube
"Чумаки на відпочинку "(Айвазовський), скріншот: Youtube

Отамани ж завжди їздили на першому возі, і стежили за виконанням своєї роботи з боку кожного учасника поїздки. Їм доводилося доглядати за мастилом возів, запряганням волів, випасів худоби, укладанням вантажів. Визначати час руху і відпочинку, а також вирішувати різні суперечки. І з часом, як повідомляють дослідники, рядові чумаки втратили свою назву, бо перейшли до простого візництва, і стали фурщиками.

Чумаки, скріншот: Youtube
Чумаки, скріншот: Youtube

Нагадаємо, Володимир Івасюк присвятив пісню "Червона рута" не Софії Ротару: все про музу і таємний роман композитора

Як повідомляв "Знай.ua", під Києвом масштабно відсвяткують День Хрещення Русі

Знай.ua писав, в УПЦ видали книгу про історію Православної Церкви на території України