Кажуть, що хоспіс - це як вокзал, куди приїжджають, щоб сісти на останній вагон у житті. Однак, це зовсім не так. Репортаж зі Львівського хоспісу.

Про це відомо завдяки матеріалу видання Дело.

Як виявилося, тут люди в сотні разів більше радіють життю, а звертають увагу навіть на найдрібніші дрібниці. Люди інакше цінують щастя.

Львів став першим містом в Україні, де в 1997 році відкрили лікарню Хоспіс на 30 ліжок, і раніше тут розташовувалася дитяча лікарня. Зараз там проживає 25 осіб. 90% хворих не ходять, і тільки кілька пацієнтів можуть нормально існувати.

У хоспісі безнадійних хворих рятують від болю, доглядають за тими, кого хвороба прикувала до ліжка.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Проживання там безкоштовне, і щоб туди потрапити, потрібно лише звернутися до сімейного лікаря, який створює електронний напрямок, і визначає, в який хоспіс направити.

Хоспіс, фото: справа
Хоспіс, фото: справа

Головний лікар Москвяк Євген Йосипович говорить про те, що потрібно після звернення почекати кілька днів. Держава виділяє на один випадок 13196 гривень, цього вистачає як на харчування, так і на медикаменти.

Годують пацієнтів у закладі чотири рази на день, і персонал готує все самостійно.

Хоспіс, фото: справа
Хоспіс, фото: справа

До слова, бували випадки, коли людей знаходили біля входу в хоспіс, їх кинули просто на сходах, дали паспорт в руки і втекли. Такі там живуть до самої смерті.

Вікових обмежень теж немає. Бували неодноразово молоді хлопці, зараз там лікується 40-річний чоловік з онкологією.

Планово хворих купають щотижня, завозять на спеціальному кріслі і миють під душем, для цього є графік. Вечірній і ранковий туалет відбувається в палаті.

До слова, в закладі немає кімнати, де вони всі разом могли б зібратися, доводиться спілкуватися в коридорах, палатах, або ж на вулиці. Бували випадки, коли люди знаходили собі друзів, і просили поселити їх разом.

Всього в країні понад 320 тисяч осіб, які потребують паліативної допомоги.

Хоспіс, фото: справа
Хоспіс, фото: справа

Паліативні хворі-пацієнти різного віку, які страждають злоякісними новоутвореннями в III-IV стадії захворювання, ВІЛ-інфекцією / СНІД і т.д., не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами і засобами, і супроводжуються вираженими больовими симптомами, важкими розладами життєдіяльності, потребують кваліфікованої медичної допомоги, догляду, психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки в термінальній стадії захворювання.

Нагадаємо, раніше У Львові затопило центр, а вітер зніс дерева: негода повернулася в Україну з новою силою

Як повідомляє портал Знай.uа Потоп в окупованому Криму поставив хрест на курортному сезоні: від пляжів нічого не залишилося

Також Знай.uа писав, що У затопленому Криму рятувальники супроводжують човни вплав: "Бойові Дельфіни"