Відомий львівський астроном спростував Кінець світу і зруйнував страх перед Леонідами та кометою Галлея.
Про це повідомляє портал "Діло".
На переломі століть, у листопаді 1899 року, в багатьох країнах очікували чергового кінця світу. Про нього попередив німецький астроном Рудольф Фальб. Цей учений був прихильником гіпотези про те, що небесні світила мають великий вплив на все, що відбувається на Землі й навіть одного разу передбачив виверження вулкану Етна.

Професор астрономії Львівської політехніки Марцін Ернст1930 рік
Професор астрономії Львівської політехніки Марцін Ернст1930 рік

За прогнозом Фальба кінець світу повинен був настати 13 листопада, коли у відомому метеорному потоці Леонідів начебто, мала з’явитися “блукаюча комета”, рух якої є непередбачуваним.

Як повідомляла тогочасна газета Kuryer Lwowski, на території малоцивілізованих африканських країн та Російської імперії, чутки про наближення “останніх днів” викликали не аби який резонанс. Виникла невимовна паніка, люди масово молилися, а багато робітників покинули роботу, щоб останні дні провести з родинами.

Німецький астроном Рудольф Фальб, який передбачав зіткнення з кометою
Німецький астроном Рудольф Фальб, який передбачав зіткнення з кометою

Не оминула паніка і столицю Галичини у складі Австро-Угорщини — місто Львів. Щоправда, для заспокоєння легковірних людей тут влаштовували просвітницькі заходи. Головним руйнівником міфу про кінець світу став професор астрономії Львівської політехніки Марцін Ернст. Він зазначав, що ймовірність контакту Землі з кометою, точніше з її ядром, а не з хвостом, надзвичайно мала, майже відсутня, а також описав минулі випадки проходження Землі через хвіст комети, який не завдав планеті жодної шкоди, бо складається з надзвичайно дрібних “димних” частинок.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Також львівський астроном наголосив на тому, що “зустріч з кометою”, яку було оголошено на ніч між 13 і 14 листопада 1899 року і яка повинна була спричинити “кінець світу”, буде не чим іншим, як зустріччю з метеорним потоком Леонідів — давно відомою подією, яка регулярно повторюється з більшою чи меншою частотою “падаючих зірок”, які, як відомо, не завдають жодної шкоди.

“Отже, передбачуваний кінець можна буде побачити протягом другої половини ночі. Тож навіть найзавзятіший послідовник Фальба зможе спокійно лягти вранці спати, щоб, витверезившись від страху, якого нагнав йому “пророк”, чекати появи нового шарлатана, який з не менш важливих причин знову пророкуватиме “кінець світу”, – підвела підсумок з цього приводу газета Kuryer Lwowski.

Однак, науковцям не одразу вдалося розвіяти страхи перед неминучим кінцем світу – упродовж наступного десятиліття в пресі поширювалися чутки про небесну каменюку, яка налетить з космосу і розтрощить Землю. Наступною збурювачкою спокою стала відома комета Галлея, яка, за даними астрономів, мала з’явитися в небі в травні 1910 року. Цього разу громадськість була налякана повідомленнями про отруйні гази, якими начебто наповнений хвіст комети.

Комета Галлея на тлі Сонячного диску, Das interessante Blatt, 1910 рік
Комета Галлея на тлі Сонячного диску, Das interessante Blatt, 1910 рік

Професор Ернст знову взявся до просвітницької роботи, влаштовуючи науково-популярні лекції, вхід, на які, до речі, був платним — місце у фотелі в залі коштувало 2 корони, стоячі місця — 1 корону, на гальорці — 50 гелерів. Тобто відвідини лекцій були недешевими, якщо зважити, що місячна платня 100 корон тоді вважалася добрим заробітком.

Попри фальстарт кінця світу у 1899 році, наближення до Землі комети Галлея, про яке трубили у всіх тодішніх газетах, знову спровокувало значні хвилювання серед забобонного населення навіть на теренах цивілізованої Австро-Угорщини.

“Забобонне населення чекає неминучого “кінця світу” з кометою і продає для цього свої ферми, а гроші використовує для “передсмертних забав”. Цьому відчуженню земель сприяють різні шахраї, які оголошують “абсолютний кінець світу”, а самі тим часом роблять прекрасний бізнес у галузі торгівлі землею. З огляду на такі небезпечні прояви забобонів, сільські вчителі повинні пояснювати це явище дітям у школі, а священики повинні мати проповіді на цю тему. Більше того, слід проводити лекції з демонстраціями, щоб просвітити громадськість про появу комети”, – пояснювала газета Kuryer Lwowski.

Карикатура на “кінець світу” 1899 року в гумористичному часописі Kikeriki
Карикатура на “кінець світу” 1899 року в гумористичному часописі Kikeriki

У ніч на 19 травня, коли в небі мала з’явитися хвостата гостя, у Львові відбувався справжній карнавал. Коли ранкове проміння осяяло втомлені та бліді обличчя, нарешті стало зрозумілим, що комета провалила усі сподівання.

Нарешті, розчарована публіка вийшла на терасу палацу мистецтв, щоб поспостерігати за сходом сонця, але коли сонце виявилося вкрите хмарами і стало зрозуміло, що не буде ні комети, ні сходу сонця, Львів вирушив на трамваї додому.