На глибині 40 метрів під Львовом дослідники виявили каналізаційний тунель, що перебуває в дуже поганому стані. Тунель йде з вулиці Наукової через Левандівку до проспекту Чорновола.

Про це розповів відомий львівський дігер Андрій Риштун.

Діаметр цього тунелю становить чотири метри, а довжина – понад десять кілометрів. Теоретично ним міг би курсувати колісний транспорт, але зараз там тече вода. Та й сам тунель перебуває в аварійному стані.

Фото: Андрій Риштун
Фото: Андрій Риштун

Дігер зізнався, що метою цієї мандрівки, окрім цікавості було ще й перевірити в якому ж стані ці комунікації.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Щитовий колектор Львова це унікальне місце. Тут водночас відчуваєш і страх висоти, і КАЛустрофобію. Бо ти стоїш по пояс в калі на глибині сорок метрів під землею. Навколо довга та одноманітна бетонна труба. В ній багато бруду тож труба здається вузькою. Десь далеко над головами через круглий люк світить сонце. Та до нього швидко не доберешся", - каже він.

Фото: Андрій Риштун
Фото: Андрій Риштун

Вниз по течії колектор мав відчутний нахил та течію. Тому аж такого мулу там не було. Як і бетонного дна. Воно десть зникло залишивши по собі багато гострих уламків. Інколи вони йшли немов по гірському камінню, обережно переставляючи ноги під водою. Напевно дно зруйнувала вода і тиск на колектор.

Ділянка з чистим дном та цілими стінками ближче вулиці Винниця. На стіні навіть зберігся телефонний кабель будівельників. Проте стінки тунелю, в основному, є зношеними, але ще цілими.

Фото: Андрій Риштун
Фото: Андрій Риштун

Дігер каже, що дно колектора вже пошкоджене. Якщо нічого не робити, то вода зруйнує і стелю.

"Ми пройшли два кілометри за течією. Далі тунель різко пірнав униз, до вулиці Тунельної. Йти було неможливо, зносило. Але і не потрібно. На цьому місці я був з іншої сторони. То ж ділянку вважав дослідженою", - підсумував він.

Фото: Андрій Риштун
Фото: Андрій Риштун

Фото: Андрій Риштун
Фото: Андрій Риштун

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, що львів'янам показали, як проводили весілля на Галичині більше як півстоліття тому.