Чи не усім відома трагедія Чорнобильської АЕС та доля міста Прип’ять, сучасного й зразкового, на той час, радянського міста. Але це не єдине місце-привид в Україні, насправді у нас їх є значно більше. Хоча більшість з них не такі масштабні за розміром. Про це розповідає Veterdoit.

1. Місто Орбіта, Черкаська область

Закинуте місто Орбіта в Черкаській області. Фото alexfoto.com.ua
Закинуте місто Орбіта в Черкаській області. Фото alexfoto.com.ua

Орбіта знаходиться посеред лісу у кількох кілематрах від Чигирина. Місто почали будувати у 80-х роках 20 століття спеціально для працівників гідроелектростанції, по плану тут мало жити близько 20 тисяч людей. Згодом замість гідроелектростанції вирішили будувати атомну, а після аварії у Чорнобилі будівництво зовсім заморозили. Майже всі люди, які встигли заселитись, роз’їхались.

2. Місто Цукроварів, Кіровоградська область

Закинуте місто Цукроварів у Кіровоградській області
Закинуте місто Цукроварів у Кіровоградській області

Колись тут був один з найбільших цукрових заводів у Радянському союзі. Місто побудували у 1980-х роках, щоб забезпечити житлом працівників та їх сім’ї. На початку 2000-х років завод закрили, люди почали масово їхати з міста у пошуках роботи. Зараз у Цукроварові живе близько 100 людей, але з комунікацій тут є тільки електроенергія.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

3. Квартал у місті Долинська, Кіровоградська область

Квартал у місті Долинська
Квартал у місті Долинська

У 1980 роках тут планували збудувати місто, яке мало б стати великим промисловим центром, але будівництво і житлових, і промислових об’єктів так і не було завершено.

4. Місто Любеч-1, Чернігівська область

Покинуте місто Любеч-1 у Чернігівській області. Фото Олена Яресько
Покинуте місто Любеч-1 у Чернігівській області. Фото Олена Яресько

Любеч-1 було секретним військовим містом, назву ймовірно запозичили у селища Любеч, що знаходиться неподалік. Після аварії на Чорнобильській атомній станції радіолокатор у Любеч-1 перестав працювати, а у 2000-х роках його демонтували. Після цього необхідності жити у місті вже не було.

5. Місто Поліське, Київська область

Покинуте місто Поліське у Київській області. Фото Максим Мірович
Покинуте місто Поліське у Київській області. Фото Максим Мірович

Покинуте місто Поліське (колишня назва Хабне) знаходиться у Київській області, на березі річки Уж. Є версія, що це місто заснували на початку 20 століття євреї, які переїхали з Києва.

Після аварії на Чорнобильській атомній станції у Поліське евакуювали частину людей з Прип’яті. Але рівень радіації тут також був надто високим для життя.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"