За наказом Петра І московські війська 25 травня 1709-го знищили Чортомлицьку Січ на острові Чортомлик на Дніпрі.

Про це повідомляє портал "gazeta.ua".

Чортомлицька Січ була заснована козаками на чолі з кошовим отаманом Федіром Лутаєм влітку 1652-го на правому березі острова Чортомлика, це рукава Дніпра. Зараз тут розташоване село Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області.

Фото: "gazeta.ua"
Фото: "gazeta.ua"

У 1709 році Петро І вирішив помститися запорожцям за те, що у Північній війні стали на бік шведів і гетьмана Мазепи. Тому він наказав аби три полки московських стрільців під Києвом сіли на судна і попливли униз по Дніпру. Дорогою вони нищили козацькі поселення.

Московити спалили фортеці Старий та Новий Кодак. Полковник Яковлєв підійшов до містечка Кам’яний Затон недалеко від Січі, вислав до запорожців із листом козака Сметану, але його втопили. Оборону Чортомлицької Січі очолив наказний отаман Яким Богуш. Вона була недоступна для штурму, тому по ній почали гатити з гармат.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Згодом на допомогу Петру І прибув полковник Гнат Ґалаган, який втік від Мазепи. Тоді запорожці подумали, що це йдуть на допомогу татари й відкрили ворота. Коли ж зрозуміли помилку, було вже пізно, адже солдати Яковлєва ввірвалися в Січ. Вони не залишили жодного живого полоненого, а курені й інші будівлі спалили.

Фото: "gazeta.ua"
Фото: "gazeta.ua"

У полон потрапили кошовий отаман, військовий суддя, 26 курінних отаманів, 2 ченці, 250 козаків, 160 жінок та дітей. 156 людей стратили. Декількох вбитих прив'язали до плотів та відпустили вниз по течії – на страх іншим. Чортомлицька Січ перестала існувати.