Восени 2019 молоде подружжя Вакуленків потрапило у жахливу аварію неподалік Львова. Ігор та Олена на мотоциклі зіткнулися з автомобілем, який мав би їх пропустити на головній дорозі. Медики майже не давали шансів подружжю, але їм вдалося вижити. Проте подружжя більше не може ходити, вони втратили успішний бізнес та заново вчилися читати й писати.

Про народження доньки зі страшним діагнозом та про вирок винуватцю аварії, який Вакуленки вважають несправедливим, вони розповіли "zaxid.net".

Після аварії Ігореві та Олені не так просто кудись вийти – після аварії Ігор пересується на милицях, Олена на інвалідному візку, тому вони здебільшого сидять вдома.

Фото з подорожі Вакуленків, зроблене у Румунії
Фото з подорожі Вакуленків, зроблене у Румунії

21 жовтня 2019 року Ігор з Оленою вирушили на каву до Стрия. Олена вже була вагітною, термін був невеликим – лише десятий тиждень, тож вони таки наважилася зганяти на байку туди і назад. Поверталися вже затемна. Приблизно о 21:00 вони вже майже доїхали до Солонки, що під Львовом, і тут трапилося непоправне – водій ВАЗу не пропустив їхній мотоцикл Yamaha на головній.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Він повертав з другорядної дороги і просто в’їхав у нас. Я не мав часу загальмувати, просто не встиг нічого зробити. Я вилетів в кювет, а Олена впала на асфальт. Ми були повністю одягнені в захист, але він увесь порвався, у дружини на голові тріснув шолом. Я був в свідомості, а Олена – ні. Коли на місце аварії збіглись люди, я кричав, щоб не мені допомагали, а дружині, бо вона вагітна", - згадує чоловік.

Швидка негайно госпіталізувала пару, Ігоря – з травмами середньої важкості, а Олену – в критичному стані. У лікарні Олені діагностували крововилив у мозку, перелом основи черепа, а також кількох шийних хребців, був складний перелом стегна. Після аварії жінка впала в кому, її підключили до апарату ШВЛ, бо вона не могла сама дихати.

Сім'я Вакуленків під час новоріних свят на прогулянці у центрі Львова
Сім'я Вакуленків під час новоріних свят на прогулянці у центрі Львова

Жодних гарантій, що Олена чи дитина будуть жити, лікарі не давали. Два місяці жінка була в комі, і лише коли вона дивом з неї вийшла, стали зрозумілі реальні наслідки аварії.

"У дружини найбільше постраждала голова, тобто мозок. Після коми вона була певний час у вегетативному стані. От ви їй дасте яблуко – вона буде його їсти, а дасте пульт від телевізора – то буде їсти його", – продовжує Ігор.

Згодом Олена почала повертатися до життя. Вона вчилася заново говорити та розуміти людей. Вже рік минув після аварії, а їй досі важко говорити. Її мова не чітка і тиха. Зараз Олена вже вчиться писати та читати, але має проблеми з пам’яттю. Вона не може самостійно ходити – одна її нога стала на 4 см коротшою.

За рік на лікування пара витратила близько мільйона гривень, проте це далеко не межа.

Народження Єви

Попри критичний стан Олени її вагітність протікала нормально. На восьмому місяці вагітності їй зробили кесарів розтин, тоді у Вакуленків народилася повністю здорова донька Єва. Дитина стала найбільшим мотиватором для подружжя, вони разом намагаються про неї дбати.

Однорічна Єва проходить перший курс хіміотерапії у Чорнобильській лікарні
Однорічна Єва проходить перший курс хіміотерапії у Чорнобильській лікарні

Але згодом стан дитини занепокоїв молодих батьків. Вона стала бліда, постійно спала, а на тілі не сходили синці. Єві діагностували лейкоз. Хворобу пов'язують із лікуванням, яке після аварії пережила Олена.

"Коли Олена лежала в лікарні, їй багато разів робили рентгени, тільки комп’ютерних томографій усього тіла у неї було п'ять. Нам лікарі так і сказали: дитина все опромінення взяла на себе", – пояснює батько.

Зараз Єва з бабусею перебуває у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, що на вул. Дністерській. В дівчинки почався перший блок хіміотерапії.

Що ж з винуватцем аварії?

Допоки Ігоря лікували, а Олену витягали з того світу, поліція понад рік розслідувала обставини ДТП. Слідчі встановили, що 46-річний водій ВАЗу винен в аварії.

«Обвинувачений свою вину визнав повністю. Зіткнення допустив у зв’язку з неуважністю. Просить його сильно не карати», – написано у вироку Пустомитівського районного суду.

Ігор пригадує, що на наступний день після аварії водій ВАЗу, Ігор Скиба, приходив до нього в лікарню і казав, що йому прикро. За словами Ігоря пізніше до його родини приходили впливові родичі винуватця ДТП.

"Вони запропонували так: Скиба визнає свою провину, а ми взамін на це не будемо виставляти йому претензій і не будемо просити жодних матеріальних компенсацій. Крім того, ми маємо просити суддю не карати його суворо, і тільки за таких умов справа дійде до суду, інакше – будуть затягувати", – розповідає Ігор.

Він не може чітко пояснити, чому тоді погодився, каже, що на нього і родину тиснули. Якби повернути час назад – впевнений, що його рішення було б іншим. У суді адвокат Вакуленків не виставляв жодних претензій іншій стороні і попросив не позбавляти волі винуватця. Проте зараз родина подала апеляцію на вирок.

"Стаття передбачає до 8 років ув’язнення, але в нас спочатку не було на меті посадити його в тюрму. Ми просто хочемо справедливого суду. У нього навіть водійські права не забрали, він далі їздить. Йому дали лише 1 рік умовно – за те, що він нам життя поламав. У мене є відчуття несправедливості, тому ми подали апеляцію і хочемо, щоб суд переглянув міру покарання. Тепер хочемо реального покарання", – нервується Ігор.

"Колись ми мали все"

Ігор та Олена одружилися рівно за місяць до аварії, яка змінила їхнє життя
Ігор та Олена одружилися рівно за місяць до аварії, яка змінила їхнє життя

Ігор більше не працює, він втратив бізнес. Заощадження, які мала сім’я, та подаровані на весілля гроші повністю пішли на лікування та реабілітацію. Зараз вони вже влізли в борги. Ігор має інвалідність ІІ групи, Олена – першої, пенсія – 4 тис. грн на двох. Матері обох теж втратили роботу, бо по черзі допомагають доглядати за хворою Євою.

Але сім'я не опускає рук, попереду в них головна ціль – перемогти хворобу доньки. Крім того, Вакуленки відкрили картку у ПриватБанку, аби збирати благодійну допомогу від небайдужих, зокрема і на реабілітацію дружини Олени.

Номер картки для допомоги: 5168 7554 2324 5139.

"Мені найбільше шкода Єву. Вона ні в чому не винна…", – єдина фраза, яку промовила Олена за дві години інтерв’ю.

Нагадаємо, раніше у школі прогримів потужний вибух прямо під час уроків, вчитель без пальців: є перша жертва

Як повідомляє портал "Знай.uа" маленька тернополянка наковталася таблеток і "пригостила" братика: моторошне 8 березня

Також "Знай.uа" писав, що пухлина мозку розділила життя маленького Владика на " до " і "після": батьки готові серце віддати