На Львівщині місцевим жителям пропонують створювати громадські пасовища. Через те, що пасовищ буде менше, звільнені землі планують передати під забудову чи під введення особистого селянського господарства. Натоміть мешканці сіл — проти.
Про це повідомляє "Суспільне".
87-річний Степан Василишин з села Горішнє має у господарстві корову та бичка. Минулого року його худоба паслася за кілометр від хати, на пасовищі. А тепер частину землі переорали і вона непридатна до випасання.

Фото: Суспільне Львів
Фото: Суспільне Львів

"Цього року не знаю де буду пасти, маю 30 га городу, посіяв люцерну, трохи буду косити. Трохи буду годувати, маю землю на сіно-жито, трошки буду біля дороги пасти на шнурку", — каже Степан Василишин.

Інші мешканці села Горішнє теж не знають де випасати худобу. Кажуть, їхні земельні ділянки зникли, їх у користування іншим людям.

"Мій чоловік використовував землю більше 10 років, користувався, привів її до ладу і від нього забрали, дали зовсім іншій людині, спочатку обманули та дали на аукціон, якого до сьогодні не було, потім ту ділянку дали зовсім інший людині", — каже мешканка села Горішнє Ярослава Прищепа.

За словами старости села Миколи Моцяка, після затвердження генерального плану, доєдналось майже 90 гектарів за межами села. Частково ними користувалися селяни, але ніхто із них не хотів оформляти право власності.

"У нас пасовища в урочищі під лісом було 14 га. Ми 7 гектарів виставили на торги, тому що там паслося 2 корови, 6 коней і кілька кіз. Аукціон виграв приватний підприємець з Чорного Острова, який за 7 га платить 47 тисяч гривень орендної плати в рік", — каже староста села Горішнє та Долішнє.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Тепер землями розпоряджається ОТГ, яка порахувала, що такої кількості пасовищ не потрібно, бо у селі немає такої кількості худоби. Таким чином зараз на кожну корову припадає 2 гектари землі. Зараз же в області селянам пропонують створити громадські пасовища. На розвиток громадських пасовищ виділили 3 мільйони 300 тисяч гривен.

"Сьогодні, якщо земля не передана у комунальну власність, то Держгеокадастр може її роздавати. Просто пасовища розташовані за межами населеного пункту. Якщо ця земля буде передана ОТГ, то це не дасть знищити пасовища", — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Раніше повідомляли, на Тернопільщині асфальт розчиняється разом зі снігом, злості не вистачає: "Тут рибалити можна!".

Як повідомляв Знай.uа, гігантські рахунки за комуналку ростуть з кожним місяцем, українці не знають, як жити.

Також Знай.uа писав, львівські комунальники з чайниками оголосили війну поганим дорогам.