Працює на підприємстві та виховує сімох дітей. Мешканець Донеччини, який 4 роки тому служив у незаконних збройних формуваннях, повернувся до підконтрольної України за Програмою СБУ "На тебе чекають вдома", що діє з 2015 року. Згідно з нею усі, хто не вбивав і некатував людей - звільняються від кримінальної відповідальності.

Сергій Пінчук розповів Суспільному, що в 2014 році пішов служити до лав самопроголошеної "ЛНР": влаштувався кухарем на кухню та готував для бойовиків.

"А я на кухні — там жив і спав. Будинок недалеко був. Погодували бійців, прибрали, я на велосипед — і поїхав. Продукти вдома були, 15 хвилин і я вдома", — згадує чоловік.

Донеччанин каже, що заробляв тоді 15 тисяч рублів: за тогочасним курсом це близько 6 тисяч гривень. Звільнився у 2016 році.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Там беззаконня почалося, чому я і пішов. Тому що почали магазини грабувати, тому що зброю видавали й форму за паспортом і без паспорта. Був випуск як раз із зони Красний Луч, ув’язнених повипускали. Вони зброю отримали та пішли грабувати народ", — розповідає Сергій.

Рік гарував на цегляному заводі, а потім дізнався від знайомих, що можна перебратися на підконтрольні території, звільнившись від кримінальної відповідальності.

"Не воював, не вбивав — усе. Рішення суду: зняти кримінальну відповідальність, повністю", — пояснює Сергій.

"Там йде своя агітація. Про те, що ті, хто за Програмою сюди приходять — їх в тюрми відправляють і там їх мучать. Але це брехня", — зазначив Сергій.

За Програмою "На тебе чекають вдома" кримінальної відповідальності уникли близько чотирьох сотень українців, які були учасниками незаконних бандформувань. Речниця головного управління СБУ в Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа пояснила, як можливо звернутися до СБУ, щоб повернутися додому.

"Якщо людина знаходиться на окупованій території Донбасу, вона може звернутися до нас через довірену особу, або телефоном, або електронною поштою", — каже речниця.

Що насправді коїться по ту сторону колючого дроту, що нині зветься "ДНР" і "ЛНР", знають лише їхні мешканці. Своєю історією поділилися дві мешканки окупованих територій, які приїхали у Слов`янськ на кілька днів. Про незвичайну зустріч розповіла Олена Шестопалова.

Нагадаємо, сержант "Змій" мріяв подорожувати світом, але пішов на війну

Як повідомляв портал Знай.ua, талановитий конкурент Ями і Кухар пішов на Донбас захищати Україну

Також Знай.ua писав, молодий "айдарівець" мріяв стати кінологом, але пішов захищати Україну