В Україні уряд почне видавати заробітчанам по 150 тисяч на відкриття бізнесу. Таке право матиме громадянин України, який проводив оплачувану діяльність за кордоном більше 1 року. Така ініціатива уряду спрямована на те, щоб заробітчани поверталися в Україну.
Людина, яка повернулася в Україну і хоче відкрити власну справу, може взяти на цю потребу в 150 тисяч гривень. При цьому українець зобов'язаний вкласти в розвиток бізнесу таку ж суму, яку бере у держави. Таку законодавчу ініціативу підтримали члени уряду на засіданні Кабміну 27 січня і пропонуватимуть її на розгляд Верховній Раді.
Журналісти розпитали, чи готові заробітчани повертатися в Україну і відкривати тут бізнес, передає ТСН.

Заробітчани, скріншот: Youtube
Заробітчани, скріншот: Youtube

Що кажуть компанії з пошуку роботи за кордоном
Менеджер однієї з рекрутингових компаній вважає, що їхньому бізнесу боятися нічого. Адже 150 тисяч гривень можна заробити за досить невеликий термін — за 4-6 місяців. Українці вважають за краще стабільний дохід адже починати власний бізнес досить ризиковано.

" Ми не боїмося втрати клієнтів, тому що пропонуємо досить привабливі заробітні плати. Наприклад, 150 тисяч грн можна заробити за 3-6 місяців в Норвегії, Данії, трошки більше часу попрацювати доведеться в Німеччині та країнах Балтії. Звичайно, в Польщі зарплати менші. Але це стабільна офіційна робота з гарантованою оплатою. А бізнес в Україні ще треба постаратися, щоб відкрити, і це не тільки не просто, це дуже ризиковано.",- говорить співробітник однієї зі столичних компаній з пошуку роботи за кордоном.

Саме тому ініціатива Кабміну до масового повернення трудових мігрантів не приведе.
Як оцінюють ініціативу заробітчани

Заробітчани, кадр з відео
Заробітчани, кадр з відео

Оксана з Прикарпаття, чоловік якої працює в Чехії, каже що 150 тисяч гривень досить-таки непогані гроші. За кордоном таку суму можна заробити приблизно за 6 місяців, але вона сумнівається, що її сім'я буде вкладати їх у відкриття бізнесу. Адже для цього потрібно знати, що людям потрібно і як цим управляти.

"Ми живемо в селі, який тут може бути бізнес, крім продуктового магазину. Я вчителька, мій чоловік працює на будівництві. Які з нас бізнесмени. Було б добре, якби наші зарплати в Україні дозволяли нам працювати тими, на кого ми вчилися, а не виїжджали за кордон, тому що там така ж робота оплачується в два рази більше", — каже жінка.

Нагадаємо, раніше у Зеленського придумали, як повернути українських заробітчан додому

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляє портал Знай українських заробітчан заманюють додому великими грантами: повертайтеся і відкривайте бізнес

Також Знай писав, що податкова готує українців до жорстких заходів і відповідальності: "не вважають злочинцями"