У Львові реставрують унікальні вітражі початку ХХ століття. Про це розповіли у виданні "Galnet".

Повідомляється, що реставратор Марія Шумська-Барвінок зайнялася оновленням унікальних вітражів, які були виготовлені в майстерні Станіслава-Габріеля Желенського в 1914 році. Зараз вони знаходяться в будівлі по вулиці Соборна, 7, у Львові.

Читайте Знай в Google News!

Реставратор працює з вітражами з серпня цього року. Вона розповіла, що частина вітража прогнулася і в цілому стан вікон залишає бажати кращого.

"Вигин був аварійно небезпечний. Навіть стояти під ними було небезпечно. Вони були старі і ніхто не займався цими вітражами. А досі вони трималися, бо мали одну з найсильніших спайок, які мені траплялися. Коли їх робили, то врахували, що буде велике навантаження і треба його компенсувати. Але, хоча б раз на 100 років, треба їх реставрувати" - розповіла Марія Шумська-Барвінок

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

У Львові реставрують Вітражі, фото: Galnet
У Львові реставрують Вітражі, фото: Galnet
у Львові реставрують Вітражі, фото: Galnet

Більшість вітражів автентичні і частина з них вже реставрували за часів СРСР. Однак на думку реставратора це лише принесло шкоду, адже робота була виконана дуже погано. Тому багато скла, які не проходили реставрацію виглядають краще нових.

Марія каже, що робота не проста і їй вже довелося наново виготовляти деякі фрагменти. Закінчити реставрацію вона планує до 20 грудня. Роботи білі профінансовані інститутом Polonika в рамках проекту "Спільна спадщина".

У Львові реставрують Вітражі, фото: Galnet
У Львові реставрують Вітражі, фото: Galnet

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Запоріжжі знайшли легендарний лафет Мазепи, крутіше козацьких чайок

Як повідомляв портал "Знай.uа", тернополянин повернув до життя улюблену машину Сталіна

Також, "Знай.uа" писав, що на Закарпатті під замком виявили "таємну кімнату", вчені губляться в здогадах