Львівські лікарі врятували трирічну дівчинку з важким ускладненням після COVID-19. Маля
більше місяця пробуло в медикаментозній комі.

Про це повідомляє портал "Факти".

Лікарі Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит" святкують медичну перемогу. Вони більше місяця боролися за життя трирічної дівчинки з Миколаївського району Львівської області. COVID-19 спровокував у малятка складну двосторонню пневмонію, але на щастя хвороба відступила.

Читайте Знай в Google News!

Почалося все з того, що дитина кашляла, батьки сприйняли це як сезонну застуду, так і лікували. Коли на третій день дівчинка почала задихатися, батьки запідозрили у дитини COVID-19.

"Дитина поступила до нас 14 вересня. На той момент у неї вже була дихальна недостатність, дівчинка була киснезалежною. Через добу ми повністю перевели її на штучну вентиляцію легенів. Відразу зробили ПЛР-тест, він був негативним. Коли ми зробили ІФА, виявилося, що дитина вже перехворіла COVID-19, і киснева залежність — це його наслідок. Потім з'ясувалося, що батько дівчинки теж перехворів коронавірусом, переніс його в легкій формі", — розповідає директор Львівської лікарні «Охматдит» Олександра Бурда.

Директор Львівської лікарні «Охматдит» Олександра Бурда (на фото праворуч) та завідуюча 1-м педіатричним відділенням Вікторія Семен


Через кілька днів стало ясно, що навіть того потоку кисню, який забезпечує апарат ШВЛ, не вистачає, у дівчинки був недостатній газообмін в легенях і тканини погано насичувалися киснем.

"Ми запросили консультантом доктора Дмитра Бешлея, це кардіохірург Львівської обласної клінічної лікарні. Він допоміг нам підключити дитині апарат ЕКМО. Тобто серце в цей час не працює, але організм за допомогою апарату ЕКМО забезпечується киснем. Ми, по суті, використовували цей апарат як штучну легеню", - продовжує Олександра Бурда

Місяць дитина одночасно перебувала і на ШВЛ, і на ЕКМО. Щоб апарат ЕКМО виконав свою функцію, медикам знадобилося багато коштів для розрідження крові, а ще — допомога донорів.

Вже 13 жовтня маленька пацієнтка почала самостійно дихати. 19 жовтня у неї зникла киснева залежність, але дитина ще перебувала в реанімації. Всього кілька днів тому дівчинку перевели в педіатричне відділення. Важка пневмонія повністю відступила.

Повністю уникнути неприємних наслідків роботи з ЕКМО не вдалося. Коли дівчинка почала дихати і апарат відключили, в животику, на одній з ділянок, через який вводили медикаменти, з'явилася гематома. Хірурги на чолі з Богданом мальованим прооперували її. На сьогодні дренаж і перев'язки вже позаду.

Скільки ще малятко проведе в лікарні, медики прогнозувати не беруться. Зараз медики припускають, що дівчинці знадобиться близько трьох місяців на відновлення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж
Показати ще

Нагадавши, у МОЗ попередили про похибку тестів на Covid-19.

Як повідомляв Знай.ua, застуда, грип або коронавірус, українцям показали шпаргалку з головними симптомами.

Також Знай.ua писав, що робити, якщо у мене діагностували COVID-19, лікар все розклав по поличках.