Ірена Сендлер родом із Варшави, вона народилася 15 лютого 1910 року. Її батько навчив дівчинку багато чому. Але його головний урок вона запам’ятала на все життя – завжди приходити на поміч тим, хто потребує допомоги.

Коли дівчинці було всього сім років, тиф забрав життя батька. Але те, як він виховував доньку, вплинуло на все її життя. Подорослішавши, дівчина зрозуміла, що хоче бути такою, як батько. Її батько був лікарем тому вона вирішила стати медсестрою у відділенні соціальної допомоги, що надавало нужденним родинам одяг і їжу.

Фото: nastroy


Коли в Європі почали розповсюджуватися антисемітські настрої, жінка, попри те, що була затятою католичкою, і надалі допомагала єврейським родинам нарівні з іншими. Для неї їх віра не мала ніякого значення.

Після окупації Польщі в 1939 році, нацистами було створено Варшавське гетто. До нього звозили усі єврейські родини. Важко уявити, які жахи пережили люди у ті часи. Ірену шокували нестерпні умови, в яких люди проживали в гетто. Тому вона прийняла рішення стати членом Товариства допомоги євреям. Її не лякало навіть те, що під загрозою могло опинитися власне життя.

Фото: nastroy


Вона долучилася до тих, хто таємно допомагав вивозити з гетто єврейських дітей, яким, без сумніву, загрожувала смерть. Їх відправляли в притулки або всиновлювали. Попри те, що в Ірени були добрі наміри, не кожна мати була готова передати свою під опіку чужій людині. Тоді ще ніхто не знав, що незабаром стане гірше і багато родин буде знищено в концтаборах.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Фото: nastroy


Нацисти надійно охороняли гетто. Тому Ірена змушена була вигадувати різні хитрості, щоб вивезти звідти дітей. Найчастіше вона ховала їх в автомобілях швидкої допомоги, які транспортували тяжкохворих. Та згодом нагляд посилили, тому жінка використовувала для цих цілей мішки, сміттєві баки та навіть труни.

В цілому Ірена врятувала від смерті понад 2500 дітей. Вся інформація про те, де вони знаходяться, вона зберігала жерстяній бляшанці, закопаній у сусідньому садку. Після того, як закінчилася війна, Ірена відкопала бляшанку з записами про дітей і віддала їх Комітету пошуку вцілілих євреїв.

Фото: nastroy


Згодом жінка вийшла заміж, народила трьох діточок і вела щасливе життя, впевнена, що все зробила вірно.

У 2007 році Ірена стала лауреатом Нобелівської премії миру. Через рік вона померла. Жінці було 98 років.

Раніше портал Знай.uа писав про те, що дніпрянку застали за ганебним заняттям на дільниці – "В сумочку - і на вихід"

Також портал Знай.uа писав, що у Дніпрі у беззахисної жінки з інвалідністю відібрали квартиру — "спалили" брата і викинули на вулицю. У Дніпрі чоловік незаконно відібрав квартиру у жінки-інваліда.

Також портал Знай.uа писав, що наркоман за кермом мало не вгробив копів: взяв на таран і волочив дорогою - врізався в дерево і загорівся.