В Україні тисячі батьків та мам після розлучення фактично втрачають доступ до своїх дітей. Вони вимушені роками добиватися побачень чи права на спільну опіку. У декого дітей в буквальному сенсі викрадають, передає ВВС Україна.

Двох своїх дітей - 12-річного Богдана та 10-річну Кіру - одесит і моряк Вадим Федоров не бачив з осені 2018 року. Дружина пішла до іншого чоловіка ще у 2014 році, поки він був в рейсі. Ситуація була неприємна, але спершу все було цивілізовано - діти жили з мамою, але щовихідних батько міг бачитись з ними.

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com
Ілюстративне фото


Також окрім аліментів чоловік залишив дітям квартиру в Одесі. Гроші від її оренди - а це майже $500 - колишня також могла витрачати на дітей. Крім того, він купував дітям все необхідне по списку, оплачував додаткові заняття та лікарів.

Така ситуація тривала майже три роки, але згодом колишня дружина вирішила подати до суду з проханням перерахувати суму щомісячних аліментів.

"Суд у мою відсутність на підставі дивного папірця на першому ж засіданні нарахував мені майже 1 млн гривень боргу. У лютому 2018-го я повернувся з рейсу, а тут арешт всього майна, заборона на управління автомобілем і заборона на виїзд за кордон"- згадує Федоров.

Вже в березні суд першої інстанції це рішення скасував, але з того часу дітей чоловік майже не бачив, а будь-які спроби з ними зустрітись чи поговорити закінчувалися вкрай неприємно. Імовірно мати налаштувала дітей проти батька. Восени 2018 року апеляційний суд остаточно скасував заборгованість і рішення набуло чинності.

"Донька дзвонила і плакала, казала: "Ти виграв суд, я тебе ненавиджу, ми маму любимо, а тебе не хочемо". Потім син подзвонив і сказав, що я для них помер", - скаржиться чоловік.

Але згодом жінка отримавши довідку про заборгованість по аліментах, виїхала з обома дітьми за кордон і відтоді не поверталася. За інформацією чоловіка, тепер вони проживають в Іспанії. Зазначимо, що раніше один з батьків міг вивезти за кордон дітей лише за документальної згоди іншого з батьків, але, за новим законом, дозвіл не потрібен, якщо є заборгованість по аліментах.

День батька 2020 в Україні, pexels.com
День батька 2020 в Україні, pexels.com
Ілюстративне фото


"Я загалом не проти, може, і краще дітям буде жити в Іспанії, але я хочу знати, де вони, хочу мати можливість подзвонити і дізнатись, що вони їли, чи все в них гаразд, хочу приїхати і провести з ними час. Це мої діти, вони мені небайдужі", - ледве стримує емоції Федоров.

За інформацією міністерства юстиції у Федорова не лише відсутня заборгованість з аліментів, але ще й є переплата у розмірі понад 10 тис. гривень. Наразі його колишня дружина - у розшуку.

Щодо неї є також виконавче провадження за перешкоджання батькові у зустрічах з дітьми, розклад яких визначений судом. Їй також заборонено керувати автомобілем та виїжджати за кордон, повідомляє Мінюст. Щоправда, виконати ці приписи наразі неможливо.


Історія Катерини (ім'я змінене на її прохання) більше схожа на гостросюжетний бойовик. Її старшого сина, якому тоді було три роки, викрав колишній цивільний чоловік. І майже пів року жінка не могла знайти дитину.

Спочатку все було мирно, з чоловіком, кримським татарином, Катерина познайомилася на роботі. Він виглядав респектабельним і пристойним мужчиною.

"Незадовго до розриву він відростив бороду, почав п'ять разів на день молитися. Він кинув нас, коли нашому другому сину було п'ять днів. У мене все боліло після пологів, і він був незадоволений, що я не можу виконувати жіночу роботу"- згадує вона.

Після розлучення чоловік неодноразово приходив до жінки та погрожував, що забере синів, виламував двері в квартиру серед ночі і навіть намагався зґвалтувати її.

Одного дня, коли Катерина відпустила старшого сина побачитись з татом, чоловік просто зник разом з дитиною. Жінка не могла знайти дитину п'ять місяців, вона зверталася до органів державної влади, але все було марно.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Родина, фото pxhere
Родина, фото pxhere


"Скажу чесно, якби в мене не було другої дитини, яка тоді була на грудному вигодовуванні і постійно потребувала мого піклування, я б збожеволіла", - зізнається жінка.

Згодом жінка отримала ордер суду на відібрання дитини до матері. Щоб виконати законне рішення суду, Катерина найняла приватну охорону, автобус, взяла з собою представника соціальних служб та державної виконавчої служби.

"Коли адвокат сказала, що мені потрібна буде приватна охорона, я подивилась на неї як на божевільну. Але добре, що я так і зробила. Якби не приватна охорона, поліція б не справилась", - каже Катерина.


З усім цим конвоєм вона вирушила по всіх місцях, де теоретично міг бути її син. Жінка зізнається, що надії знайти його в неї не було, адже вона була в цих місцях десятки разів. Вона розраховувала, що відсутність дитини засвідчать численні свідки, і хлопчика можна буде оголосити в міжнародних розшук.
Але їй пощастило, в одному з місць вона знайшла дитину.

"А далі був армагедон. За нами гналися машини його друзів (колишнього чоловіка - Ред.), державному виконавцю погрожували, що її заріжуть. Ми забарикадувалися в автобусі, і потім пересіли в машину поліції, яка нас вивезла"- згадує Катерина

З того часу Катерина не живе у своїй квартирі, побоюючись за свою безпеку. Суд, який мав би визначити місце проживання дітей, триває вже два роки, а рішення і досі немає. А її колишній досі не отримав жодного покарання. До того ж чоловік не платить аліментів, дітей повністю утримує вона.

Нагадаємо, що у Києві 94-річна бабуся продавала ляльок, щоб накопичити на операцію, серце вщент

Як повідомляв портал "Знай.ua" , багатодітна мама ледь не рознесла маршрутку через " не той папірець

Також, "Знай.ua" писав, що самотня Українка усиновила трьох діток-сиріт і ледь втекла з рідного Донецька