Як правило в Україні у декретну відпустку йдуть жінки. Після того як дитині виповниться три роки її віддають у садочок або з нею залишаються бабуся та дідусь. І лише у 15% випадків вихованням дитини займається батько.

Макс Левін – фотожурналіст LB.ua, а також батько трьох синів. У них два роки різниці – зараз їм чотири, шість та вісім років. У 2014 році Максим пішов у декретну відпустку, аби бути з дітьми, передає The Village.

Фото: The Village


Чоловік розповів, що пішов у декретну відпустку коли сину виповнилося три роки, хоча навіть до цього він намагався підлаштовувати свою роботу так, щоб більше часу проводити з дітьми.

"Але ми з дружиною домовилися, що коли з’явиться третя дитина – я піду в декрет. Ми вивчали досвід Швеції, і мені подобалася сама ідея, що діти проводять час з батьком. Це була осінь 2014 року – якраз початок війни, багато роботи, відряджень. Але раз домовилися, що я йду у декрет – так і буде", - розповів українець.

Фото: The Village


Родина перейняла досвід Швеції, де із 480 днів відпустки з догляду за дитиною 60 – обов’язково має взяти батько, інакше ці дні просто не зарахують. В Україні законодавство дає можливість обирати, кому з батьків бути в декреті. Тато може піти у відпустку з догляду у будь-який момент до того, як дитина досягне трьох років, навіть якщо спочатку в офіційному декреті була мама.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Фото: The Village



"Повноцінно я був з дітьми десь півтора – два роки, потім ми почали їх потрошки віддавати в садочок. Тоді я вже став вільніший, міг їздити в робочі відрядження.

Я думаю, що стереотипні уявлення про ролі жінки та чоловіка у сім’ї вже відходять. Уявлення про сім’ю і родину дуже змінюються – дівчата у 20 років ще не мріють про сім’ю, вони хочуть знайти роботу, реалізуватися. Про розподіл хатніх обов’язків теж багато хибних уявлень. У моєму оточенні татусі часто проводять багато часу з дітьми. Наприклад, знайомий програміст має робочий графік з 16:00 до 00:00. Тобто у нього багато часу вдень, аби провести з дітьми, а вже ввечері він працює", - говорить чоловік.

Фото: The Village


Чоловік зазначив, що наразі відходять поняття про те, що цю роботу виконує чоловік, а іншу - жінка. Зараз його дружина може виконувати все те що і він, і навпаки. Українець зазначив, що якщо ти успішна та реалізована людина, то ти йдеш у декрет тому що тобі подобається проводити час з дітьми.

Фото: The Village


"Найсумніше – це коли люди заводять дітей і ставляться до них як до іграшок – народили і через кілька років здали бабусям чи в садочок. Нам подобається, коли ми разом з дітьми, це відкриває нові радощі. Навіть повалятися, поборотися з ними. Мені подобалося, що ми щотижня – ще до того, як в садочок пішли – їздили і ліс набирати джерельну воду. Гралися, ловили жаб.

ЦЕЙ ЧАС – ВІД 1 ДО 4 РОКІВ – БЕЗЦІННИЙ. Спочатку дитина вчиться ходити, потім сідає на велосипед. Зараз ми з дітьми їздимо на велосипедах в садочок – 4,5 кілометри проїжджаємо. Років двадцять тому, в дитинстві, я мріяв, що я буду з моїми дітьми так робити", - говорить він.

За статисткою 80% татусів у старшому віці шкодують про те, що в молодості приділили своїм дітям недостатньо часу і уваги.

Фото: The Village


"Десь 2 роки тому у нас з’явилася хата в селі – поряд ліс, озеро, річка. Мені дуже подобається щось там робити для дітей – дитячий майданчик, гірку, будиночок на дереві. Ми намагаємося не обмежувати дітей, прислухатися до них. У межах розумного і якщо це не загрожує життю, звісно. Вони кричать, бігають, валяються в піску, ловлять жаб та ящірок – ми їм не забороняємо це робити.

Мені подобається, що діти підходять до мене і кажуть: «Тату, зроби нам таке», а не «Купи». Вони знають, що ми можемо самі зробити щось. Нам подобається, коли ми разом з дітьми, це відкриває нові радощі", - підсумував він.

Фото: The Village

Нагадаємо, що у Києві 94-річна бабуся продавала ляльок, щоб накопичити на операцію, серце вщент

Як повідомляв портал "Знай.ua" , багатодітна мама ледь не рознесла маршрутку через " не той папірець

Також, "Знай.ua" писав, що самотня Українка усиновила трьох діток-сиріт і ледь втекла з рідного Донецька