Інфекціоніст зі Львова Андрій Александрі розповів, що не так із сучасною системою освіти в умовах пандемії коронавірусу. Медик зазначив, що в школах, садочках і ВУЗах введені нові правила, які на думку уряду повинні захистити дітей від зараження.

Кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, інфекціоніст Андрій Александрін зазначив В інтерв'ю виданню Львів, що український уряд просто «злизав» правила, які рекомендує ВООЗ. Ці правила корисні, але не допоможуть стримати поширення інфекції.

В першу чергу Александрін показав, що Віктор Ляшко (головний санлікар) видав перші рекомендації для навчальних закладів 30 липня, тоді, як наприклад в США ці рекомендації з'явилися ще в січні цього року. Також кінцева редакція рекомендація була розроблена 22 Серпня, що унеможливлює впровадження всіх вимог.

Також інфекціоністу здалося неприйнятним, що Ляшко поклав відповідальність за захворюваність дітей і вчителів на керівників навчальних закладів, що вони фізично виконати не можуть. Він вказав, що держава повинна не забороняти що-небудь, а допомагати створювати умови.

Популярні новини зараз
Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому Київстар змінює тарифи з 29 жовтня: що чекає на абонентів Багатодітних батьків чекають у ТЦК: уникнути мобілізації стало складніше Від податкової не втечеш: безкоштовне поповнення карток заборонять
Показати ще

Що має бути зроблено?

В першу чергу інфекціоніст Александрін зазначив, що для зниження ймовірності хвороби потрібна хороша вентиляція приміщень, контроль за температурою повітря і за вологістю повітря. У класах, аудиторіях і групах має бути 19-21 градус тепла, вологість не нижче 60%. У більшості випадків в навчальних закладах вологість не перевищує 20%, а температура досягає 27 градусів. У сухому і гарячому повітрі бактерії легко розносяться з пилом і краплями слини, а висохла слизова є відмінним середовищем для проникнення бактерій і вірусів в глиб дихальних шляхів. Діти дихають сухим повітрям, в них пересушуються слизова оболонка і організм стає сприятливий для розвитку всіх ГРВІ: грипу, риновірус, аденовірусу, Covid-19 і так далі.

Александрін зробив висновок, що за останні півроку уряд і державна система в цілому не зробила нічого, щоб забезпечити дітям і викладацькому складу безпечні умови роботи.

Нагадавши, у Києві закриваються на карантин окремі навчальні заклади, класи та групи, де виявлені заражені діти.

Також Знай повідомляв, що у Львові зафіксована масова захворюваність коронавірусом.

Нещодавно Знай передавав, що з 7 вересня набудуть чинності нові карантинні зони.