В Україні вночі 7 серпня вперше трансплантували підшлункову залозу. Операцію провели у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги.

Таким чином в Україні провели вже три операції з трансплантації: серця, нирки й тепер підшлункової залози.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Ми хочемо за 2,5-3 роки отримати трансплантаційну незалежність. Щоб ми наших громадян не відправляли за кордон», — розповів про плани міністр.

Степанов зазначив, що цьогоріч у бюджеті закладено мільярд гривень на лікування людей за кордоном. У разі проведення операцій в Україні вдасться врятувати більшу кількість людей, тому що тут трансплантації коштують дешевше.

Львівський лікар із клінічної лікарні швидкої допомоги Ярослав Книш розповів, що підшлункову залозу трансплантували від посмертного донора. Крім того, цьому ж пацієнту трансплантували й нирку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Я прошу вас запам'ятати цю дату: 7 серпня 2020 року, 3-я година ночі.

Щойно завершилась перша в історії трансплантології України, я акцентую вашу увагу - ПЕРША !!! - операція з трансплантації ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ від посмертного донора! І я радий, що ця дійсно ЕПОХАЛЬНА ПОДІЯ відбулась у Львові, у моїй рідній лікарні!!!

Величезна подяка доктору медицини Григорію Лапшину з університетської клініки м. Любек, Німеччина, який очолив хірургічну бригаду, до складу якої увійшли Владислав Закордонець (завідувач відділенням трансплантації нирки інституту ім. акад. О.О.Шалімова) та Юрій Шаваров - керівник Центру хірургії нашої лікарні", - пише Ярослав Книш.

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

Торік у Ковелі вперше за 15 років трансплантували серце. Для операції пацієнта везли з Києва.

А 4 липня у Львові провели потрійну операцію з трансплантації: пересадили серце та дві нирки.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що 207-кілограмова жінка блискавично скинула 72 кіло задля виживання: "Тепер я можу ходити"

Також портал «Знай.uа» писав, що На Франківщині швидка залишила помирати чоловіка з хворим серцем: "Він просто п'яний"

Також портал «Знай.uа» писав, що У Чернівцях провели унікальні операції на мозку, малюки народилися заново: "Мамочко, я здоровий!"