На Львівщині відзначають 155-ті роковини від дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

Про це повідомляє інформаційний портал Укрінформ.

29 липня, народився Андрей Шептицький (1865–1944), визначний український церковний, громадський і політичний діяч, митрополит Української греко-католицької церкви, яку він очолював майже 44 роки. Також Шептицький заснував національний музей у Львові та Греко-католицьку богословську академію, що стала єдиним у Польщі українським вишем.

Андрей Шептицький Фото: високий замок


Шептицький є автором учення про історичну місію української церкви у справі відновлення єдності східної та західної церков. Крім того, Андрей Шептицький був ще й відомим меценатом: заснував національний музей у Львові, земельний банк, народну українську лікарню (на той час єдину у Львові), Греко-католицьку богословську академію у Львові (1928), що стала єдиним у Польщі українським вишем.

Впродовж усіх років, за будь-якої влади, митрополит Андрей Шептицький був беззаперечним духовним авторитетом як для простолюду, так і для інтелігенції. Відомо, що у львівському КДБ був створений цілий відділ, який займався лише тим, аби оббріхувати ім’я митрополита Андрея Шептицького.

Упродовж 44 років очолював Церкву й українське суспільство в період двох Світових війн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський. Був фундатором лічниці, Національного музею, Богословської Академії, надавав грошову допомогу різним релігійним, культурним та освітнім установам. Митрополит Андрей був покровителем митців, студентів, а також новатором в екуменізмі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадаємо, раніше У Львові пішов з життя легендарний художник, його обожнював увесь світ - Галичина схилила голови

Як повідомляє портал «Знай.uа» У Львові поховають легендарного композитора Мирослава Скорика - скрипка маестро змовкла навіки

Також «Знай.uа» писав, що Україна втратила видатну артистку: більше 200 ролей і 70 років на сцені