Вже багато років фахівці всього світу обговорюють корисні і шкідливі властивості такого цінного продукту як сало. Як вважають експерти, в цілому рослинні і тваринні жири надають сприятливий вплив на здоров'я людини, якщо тільки не захоплюватися і не вживати їх в необмеженій кількості.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗ'їдати 10-30 грамів свіжого сала в день не шкідливо, а навпаки корисно. Цей продукт є відмінним джерелом вітамінів A, D, E і ефективно зміцнює кістки. Тим, хто активно бореться із зайвою вагою, медики рекомендують вживати сало без хліба і тільки в першій половині дня.
Дослідження фахівців з Мюнхенського університету показало, що свиняче сало містить арахідонову кислоту, яка відноситься до Омега-6 ненасиченим жирним кислотам.
Арахідонова кислота входить до складу клітинних мембран, а також є частиною ферментів серцевого м'яза, контролює баланс холестерину в крові.
Обидві жирні кислоти, присутні в салі (лінолева і арахідонова) дуже важливі для мозку: вони сприяють формуванню та розвитку мозку у плода та дитини, а згодом захищають мозок людини протягом усього життя.
Захищаючи його від вірусів і зміцнюючи імунітет, жирні кислоти сала беруть участь в холестериновому обміні і сприяє виведенню з організму токсинів. Жири сала легко засвоюються і не перевантажують печінку, їх вживання також покращує обмін речовин.
Дивно, але сало допомагає зберегти фігуру. Сало повільно розщеплюється і може підтримувати відчуття ситості протягом тривалого ділянки часу. Крім того, воно має жовчогінну дію. Завдяки цим властивостям, невеликий шматочок сала, з'їдений зранку, допомагає залишатися струнким.
Правда про холестерин
В 100 грамах сала – третина денної норми цієї речовини. Але, по-перше, він не так небезпечний, як наш власний холестерин, який синтезується в печінці. По-друге, в салі досить багато холіну, а він послаблює шкідливі ефекти холестерину і захищає судини. Так що сало не так шкідливо, як нам його довго представляли. У помірних дозах (оптимально 30–40 г в день) воно цілком корисно.
Є ще один потужний аргумент на користь сала – воно ідеально підходить для готування. І особливо для смаження, де його традиційно використовували у минулі часи. Сьогодні зазвичай смажать на рослинних оліях, особливо на соняшниковій.
Так от, наше улюблене соняшникову олію разом з кукурудзяним підходять для цього найгірше. Це довів під час експерименту професор Мартін Грутвелд з Лестерського університету Де Монфорт у Великобританії. Так звані корисні поліненасичені жирні кислоти рослинних олій при смаженні перетворюються в необычнайно шкідливі перекису і альдегіди.
Вони сприяють розвитку раку, атеросклерозу, хвороб суглобів і т. д. Найкраще виявилося смажити на олії, де таких корисних жирних кислот мало, – це оливкова і вершкове масла, гусячий жир і сало. При високій температурі вони більш стійкі, в слідстві чого, не утворюються токсичні альдегіди і перекиси. Професор Грутвелд настійно рекомендує смажити на цих жирах.
Нагадаємо, раніше Знай.uа
Раніше Знай.uа повідомляв, в Вінниці діти не підуть до школи 1 вересня.
Також Знай.uа писав, день пам'яті загиблих захисників України 2019 вперше відзначають в цьому році.