Практично у всіх містах у минулому столітті були будинки терпимості, публічні будинки, будинки розпусти, лупанарії чи, більш звикла назва, бордель – у всіх цих місцях організовано надавали послуги сексуального характеру. Раніше такі будинки користувалися особливим попитом серед населення, передає lviv.in.ua.

Існували такі заклади, та й існують у різних містах світу не залежно від статусу законності чи заборон. Тому Львів не є виключенням. Перші борделі у Львові з'явилися ще й 15 сторіччі, й тоді вони були легальними та утримувалися за кошти міста.

У 1571 р. сталася страшна пожежа – тоді згорів і дім розпусти, проте не припинив своєї діяльності, а лише був перенесений до вежі при міському арсеналі. Виручені кошти від лупанару надходили у міську касу, а звідси використовувалися на утримання в належному стані міських укріплень і опорядження міста.

Тут у ХV столітті стояла кам’яниця Івана з Олеська (зараз вул. І. Федорова 27)


Наступна ж згадка про борделі у Львові виливає вже у другій половині 18 століття. Але розташований він був в Папарівській (вул.Руська 18). За дозволом маґістрату у цьому будинку, який розташувався поруч Успенської церкви, осів публічний дім.

Звісно у Львові функціонував не один лупанар. Був ще бордель, який розташовувався за театром ім. Марії Заньковецької, де на вулицю Богдана Хмельницького повертає трамвай №6 . Це місце називалося “На мості”. Ціни на послуги повій у Львові були невисокі, це коштувало 12 ґрошів – менше третини щоденного заробітку людини фізичної праці.

Приміщення колишнього казино “Де парі” (зараз театр ім. Леся Курбаса)


У 1885 р. було ухвалено закон про заборону проституції, тоді для львівських повій настали скрутні часи. Хоча були вийнятки для самотніх жінок, які не мали інших засобів для існування. У такому випадку жінка мала винаймати окреме помешкання та обов’язково повинна була обстежуватися у лікаря. Заборонялося обслуговувати малолітніх клієнтів.

Була у Львові і своя вулиця «червоних ліхтарів». Знаходилася вона на сучасній вул. Леся Курбаса. У будинку, де зараз театр ім. Леся Курбаса.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Колишня вулиця «червоних ліхтарів»(сучасна вул. Леся Курбаса)


Розповідали старожили Львова і про бордель з “веселою” назвою “Пекелко”. Одні кажуть, що це будинок номер два на вулиці Пекарській. Історик Андрій Козицький вважає, що “Пекелко” – це одна з кав’ярень на вулиці Краківській, яка існувала у першій половині XIX століття.

Будинок №6 на вулиці Князя Романа, в якому розташоване обласне радіо


Бурхливого розвитку проституція набула у Галичині у 20-30-х роках минулого століття, з поширенням жіночої емансипації. Утримувати борделі закон не дозволяв, але підпільних закладів було чимало. У цей період повіям заборонялося пропонувати свої послуги на центральних вулицях, біля фешенебельних готелів.


Були у Львові і елітні борделі. Один з «найкрутіших» до війни, розміщувався по сучасній вул. Драгоманова 25 (зараз тут розташований Військовий місцевий суд Львівського гарнізону).

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На Львівщині знайшли бідон з записками від Бандери - земля зберегла таємницю легендарного ватажка УПА

Як повідомляє портал «Знай.uа» Львів'ян посадили вдома до кінця червня – ще не готові шастати

Також «Знай.uа» писав, що Львівські депутати відмовили Садовому в кредиті, - комунальники залишаться без зарплати