У 94-річному віці пішов з життя ветеран УПА, голова Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби Олесь Гуменюк. За своє довге життя чоловік устиг і докласти зусиль у боротьбі за звільнення України, і провів 15 років у таборах Норильську, брав участь у знаменитому повстанні у цьому таборі, а за незалежності України - нарешті дочекався визнання своїх заслуг і був нагороджений численними нагородами.

Джерело: сайт Львівської обласної державної адміністрації.

Олесь Гуменюк народився 7 листопада 1925 року у сім'ї Миколи Гуменюка, ветерана Української Галицької Армії. У червні 1943 року добровільно зголосився до лав 14-ої гренадерська дивізія військ СС "Галичина". У липні 1944 року був поранений у битві під Бродами.

Воїни УПА, фото: volyn.rivne.com
Воїни УПА, фото: volyn.rivne.com

У 1945 році Гуменюка засудили до ув'язнення на 15 років. Відбував покарання у Норильську. Чоловік взяв участь у Норильському повстанні 1953 року, в якому провідну роль відіграли українці-упівці.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У часи незалежності Гуменюк був нагороджений Орденом "За заслуги» II і ІІІ ступенів, Відзнакою Президента України — Хрест Івана Мазепи, Відзнакою Львівського міського голови "Почесний знак Святого Юрія".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше у Львові перепоховали воїнів УПА, боролись за Україну до останнього.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ветеранів ОУН-УПА прирівняли до учасників бойових дій: основні положення закону.

Також Знай.ua писав, що у Львові побратим Бандери відзначив 98-літній ювілей - що пам'ятає українець про гарячі будні УПА.