У лісі біля Миколаєва, що на Львівщині збереглася криївка повстанців. Вона дійшла до нас незмінною ще з повстанських часів.

Місцеві краєзнавці стверджують, що в ній у свій час діяла друкарня УПА, написав любитель історії Андрій Риштун на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передає Український інтерес.

скріншот з Фейсбуку
скріншот з Фейсбуку

Нещодавно в лісі коло Миколаєва краєзнавці знайшли унікальну криївку. Вона є витесана в суцільній скелі глибоко під землею і має аж п’ять великих кімнат. При відступі повстанці засипали входи землею, то ж про криївку ніхто не знав аж донедавна.Також у кімнатах є вентиляційні отвори та заглиблення для збору води. А ще є колодязь й кілька виходів назовні.

А тепер гостро стоїть питання як це все правильно дослідити та зберегти від навали мародерів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

На підлозі збереглися залишки дерев’яних бочок, шухляд, батарея від радіостанції та інструмент, яким довбали криївку.

“Складний доступ та глухе розташування вберегли криївку від спаплюження. А суцільний камінь – від руйнування. Зазвичай криївки будували в землі. Тому з часом вони зігнили й до наших днів мало що дійшло. А цю витесали в суцільній скелі. Тож нам пощастило мати справжній символ тієї епохи, ще й зовсім недалеко від Львова”, – повідомив Риштун.

Зараз волонтери планують до неї промаркувати веломаршрут, облагородити і спростити вхід. А також закрити його решіткою, щоби хтось випадково не впав.

криївка, фото: photo-lviv.in.ua
криївка, фото: photo-lviv.in.ua

криївка, фото: photo-lviv.in.ua
криївка, фото: photo-lviv.in.ua

знахідка в криївці, фото:  photo-lviv.in.ua
знахідка в криївці, фото: photo-lviv.in.ua

знахідка в криївці, фото:  photo-lviv.in.ua
знахідка в криївці, фото: photo-lviv.in.ua

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Прорив в археології: древнє царство майя виявили на задньому дворі фермера

Як повідомляє портал «Знай.uа» Києво-Печерська Лавра опинилася в руках людини без освіти, Федоренко про пам'ятку ЮНЕСКО

Також «Знай.uа " писав, що Безцінна скарбниця цивілізації Майя 3000 років приховувала найважливіше: 27 старовинних обрядів, про які ніхто не здогадувався