Цього року Чистий четвер припадає на 16 квітня. У цей день необхідно зосередитися на важливому, і відмовитися від негативних думок.

Традиції в Чистий четвер

Купання на свято Чистий четвер. Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. У Чистий четвер рано вранці вода у водоймах насичується благодатною силою. З давніх часів віруючі люди із самого ранку йшли до річки, щоб зануритися. За повір'ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою. Обмивання в Чистий четвер приведе до того, що піде втома, тривоги, біль забувається. Перед обмиванням потрібно промовити молитву в Чистий четвер.

Чистий четвер 2020: проза, pexels.com
Чистий четвер 2020: проза, pexels.com

Прибирання в будинку в Чистий четвер.

Важливо в цей день провести очищення в будинку, в тілі і душі. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житлі, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Обережно, яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркетах Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім
Показати ще

Прибирання, скриншот: YouTube
Прибирання, скриншот: YouTube

Випікання пасок в Чистий четвер.

Господині в цей день готують писанки, крашанки і паски. З самого ранку всі господині ставлять тісто - "щоб піднімалося". Ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня.

Паска
Паска

Чистий четвер: що потрібно робити

У Чистий четвер, за традицією, купаються в озері або річці, а також ходять в баню. Вважається, що в цей день вода володіє особливими властивостями, спроможними очистити оздоровити дух і тіло. У Чистий четвер також прийнято зайнятися прибиранням будинку і підготувати свою оселю до свята, яке наближається. Здавна вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в сумі і сварках. Згідно традиціям, після того, як вдома буде наведений порядок, можна зайнятися приготуванням святкових великодніх страв, які, до речі, їсти в цей день суворо заборонено.

Крашанки
Крашанки / Pixabay

Що не можна робити у Чистий четвер

Категорично не можна у свято Пасхи входити з негативом. Для того, щоб знайти щастя, треба очистити своє тіло. Важливо не починати приготування святкових великодніх страв до прибирання. Так, традиції свідчать, що випікати паску та оздоблювати писанки слід тільки після того, як вдома буде прибрано. У Чистий четвер також рекомендовано стримати свій гнів і уникати сварок, сконцентрувавшись на духовному очищенні. Існує також повір'я, що брудну воду після збирання не варто виливати в межах будинку. Адже негативна енергетика, може накопичитися за довгий час, а потім негативно вплинути на подальше життя вашої родини.

Великдень
Великдень / Pixabay

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як самостійно зробити крашанки на Великдень: важливі поради

Як повідомляє портал «Знай.uа» Великдень 2020: чого не можна робити у свято і чому

Також «Знай.uа " писав, що Як приготувати домашні паски на Великдень і здивувати гостей - топ найкращих рецептів