Вже незабаром найголовніше свято для вірян - Великдень. Православні та греко-католики святкуватимуть Воскресіння Христове, або Великдень 19 квітня, а католики – 12 квітня.
Хоча вперше українці зустрінуть великодні свята вдома через карантин, який ввели через пандемію коронавірусу. Все ж львівські господині не відмовляться від традиційних смаколиків.
Одним із головних атрибутів великоднього столу є паски. Ця солодка здобна випічка – символ присутності Бога у житті людей, хліб вічного життя. Зазвичай запашну смакоту печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні свята.
Пропонуємо вам найкращі рецепти великодніх смаколиків.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Традиційна великодня паска
Молоко – 500 мл
борошно – 1 кг
масло – 200 г
яйця – 6 шт.
цукор – 300 г
родзинки – 275 г
цукор ванільний –1 ч. л.
дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні та дрібка солі.
Спочатку потрібно розчинити дріжджі у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.
За цей час ви маєте білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в тугу піну. У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто. Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.
За цей час готуємо начинку з сухофруктів та заливаємо окропом, промиваємо та висушуємо. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні. У тісто, яке підійшло додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин.
Змастити форми олією та злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати. Заповнюємо 1/3 форми, потім знову відкладаємо ще на 10 хвилин.
Розігріваємо духовку до 100°C. Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).
Сирна паска
Свіжий сир – 500 г
яйця – 4 шт
цукор –150 г
масло – 100 г
манка – 1 ст. л.
родзинки – 100 г
шоколад – за бажанням
ванільний цукор та цедра лимона
Сир потрібно перетерти через друшляк, також це можна зробити за допомогою блендера. У протертий сир додаємо манку, розм’якшене масло і ретельно перемішуємо виделкою. Потім висипаємо в сирну масу родзинки, сухофрукти, шоколад, поламаний на дрібні шматочки, і ще раз перемішати.
Відділяємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з цукром доти, поки маса не стане пишною і посвітлішає. Виливаємо збиту масу в сир і перемішуємо. Потім збиваємо яєчні білки в густу піну. Викладаємо збиті білки в сирну масу й акуратно перемішуємо. Викладаємо у форму та випікаємо при 150-170°C приблизно 1-1,5 години.
Панетоне, або паска по-італійськи
Для тіста:
Борошно – 600 г дріжджі (швидкодіючі) – 1 пакетик
цукор – 150 г (для більш солодкої паски додайте 50-70 г цукру)
йогурт (натуральний) – 120 мл
вода (тепла) – 220 мл
масло – 50 г жовтки – 2 шт. (+1 для змащування паски)
молоко – 1 ст. л.
мак (зерна) – 1 ст. л.
родзинки – 100 г
цукор ванільний – 10 г
цедра апельсину або лимона – 1 ст. л.
сіль – 0,5 ч. л.
Для глазурі:
цукрова пудра – 100 г
цедра апельсину або лимона – 1 ст. л.
лимонний сік – 1-2 ст. л.
Просійте борошно. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною цукру (75 г). Накрийте рушником і залиште на 20 хвилин.
У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю. Додайте тонко натерту апельсинову цедру і мак. Добре перемішайте до отримання однорідної маси. Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями.
Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1-1,5 години. Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри. Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на кількість форм та поставте у тепле місце на 1-1,5 години. Верхівки змастіть сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока.
Духовку розігрійте до 180 ºС і випікайте 30-45 хвилин. Дістаньте паски і покрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст. л.).
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, економіка падає, заводи пустують — Польща потерпає через брак українських заробітчан.
Як повідомляв Знай.uа не помаранчеві, а зелені — унікальні мандарини продавали в "АТБ", назріває скандал.
Знай.uа писав, в Сільпо помітили кричуще порушення норм карантину, нависла прямо над випічкою фото.