Вже незабаром найголовніше свято для вірян - Великдень. Православні та греко-католики святкуватимуть Воскресіння Христове, або Великдень 19 квітня, а католики – 12 квітня.

Хоча вперше українці зустрінуть великодні свята вдома через карантин, який ввели через пандемію коронавірусу. Все ж львівські господині не відмовляться від традиційних смаколиків.


Найголовнішими смаколиками цього свята вже довгий час залишаються паска, сирна паска і фарбовані яйця. В цей день закінчується піст, тому як правило, великодній стіл багатий різними м’ясними стравами.

Великдень, скріншот: YouTube
Великдень, скріншот: YouTube


Паска

Напередодні великого свята господині печуть паски. Здобна і пишна паска, покрита білою глазур’ю, з цукатами, горіхами, родзинками.

Паска – символ Воскресіння Христа, спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди частину хліба.

Сирна паска

Сирна паска за традицією готується тільки один раз в році та має оригінальну форму – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній. На такій пасці зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа.

Крашанки

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Великодні яйця
Великодні яйця / Скріншот


Крашанки господині можуть зробити будь-якого кольору. Яйце вважається один з головних символів Великодня. Його вручають всім гостям, подають жебракам, беруть з собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або Велику Суботу.

Буженина

Крім пасок і крашанок, на Великдень заведено готувати різноманітні м’ясні страви. Одна з найпопулярніших це буженина. Для приготування цієї страви підходить тільки безкісткове м’ясо високої якості, найкраще вирізка, окіст або лопатки. Запікати буженину потрібно досить довго – від 50 хвилин до 1,5 години, в залежності від її ваги.

Домашня ковбаса


Це ще одне традиційне блюдо Пасхи. Для того щоб ковбаса не була сухою, можна додавати вершки, а м’ясо купувати більш ласе. Спеції для домашньої ковбаси краще брати свіжомелені. Вони не встигають вивітритися до приготування і надають ковбасам особливий аромат.

Холодець

Холодець – популярне м‘ясне блюдо, без якого не обходиться жодне пасхальне застілля. Зазвичай його роблять зі свинини, яловичини або курки. Щоб його приготувати господині потрібно витратити багато часу, бо вариться він від шести до дванадцяти годин.

Приблизно за півтори години до закінчення варіння в бульйон додають овочі – цибулю, моркву, корінь петрушки, селеру. Пізніше овочі виймають і викидають. Подрібнене м’ясо розкладають за формами і заливають процідженим бульйоном.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що глава УГКЦ Блаженніший Святослав готовий надати церкви та монастирі під госпіталі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", зміни вводяться в режим роботи церков, куди традиційно на Великдень приходить багато віруючих.

Також "Знай.ua" писав, що хворий на коронавірус священик Олег Винницький в Тернопільській області контактував з близько 500 людьми.